Unaprijediti ekonomsku saradnju između BiH i Pakistana (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Islamske Republike Pakistan Imran Khan susreli su se danas u Islamabadu gdje Džaferović boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti.

Kako su poslije susreta izjavili na pres-konferenciji, saglasni su da je od velikog značaja unaprijediti prijateljske odnose između dvije zemlje posebno u oblasti ekonomije imajući u vidu da trgovinska razmjena na godišnjem nivou iznosi svega 4,5 miliona eura, javlja izvještač Fene iz Islamabada.

Istaknuli su da su mogućnosti za napredak u toj oblasti mnogo veće posebno u namjenskoj industriji, elektroenergetskom sektoru, poljoprivredi, a tu je i ideja o pohađaju diplomatske akdemije ljudi iz BiH u Pakistanu.

Kahn je zahvalio Džaferoviću jer je BiH zauzela jedinstven stav kada je u pitanju Kašmir koji je predmet spora između Pakistana i Indije više godina, a Džaferović je podsjetio da se ovo pitanje mora rješavati mirnim putem uz poštovanje ljudskih prava i u skladu s usvojenim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Sagovornici su osudili terorističke napade u Parizu i Beču, ali je Khan naglasio da osim što postoji obaveza poštovanja slobode govora, također je neophodno voditi računa da se ona ne zloupotrebljava kako se ne bi povrijedili osjećaji drugih naroda.

– Ismijavanje i izrugavanje poslanika Muhameda uzrokuje veliki bol muslimanima širom svijeta. Takvo nešto nije prihvatljivo i potrebno je imati razumijevanja i za to jer kada se to dogodi onda ovakvih problema neće biti. Važno je prekinuti ciklus nasilja. Sve dok ne postoji poštovanje i dok dolazi do slučajeva izrugavanja, ismijavanja i vrijeđanja bilo koje grupe uslijedit će reakcije, a one će izazvati nove reakcije – pojasnio je Khan.

Predsjedavajući Džaferović podvukao je da je terorizam svjetsko zlo kojim nije riješen niti jedan problem, već su samo proizašli novi. Ali je rekao i da su sagovornici na današnjeom sastanku osudili sve veću islamofobiju što je neprihvatljivo kao što je i neprihvatljivo da se vrijeđaju vjerska osjećanja muslimana.

– Iako je ljudska sloboda neograničena ili bi trebala da bude neograničena, ona ima jedno ograničenje, a to je sloboda drugog čovjeka. O tome bi se trebalo voditi računa, svi bismo trebali voditi računa o osjećanjima drugih i graditi jedinstvo u različitosti – podvukao je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina multietnička zemlja i u njoj se gradi jedinstvo društva u različitosti jer su različitosti bogatstvo i ne bi trebale biti razlog za sukobe te je u svemu tome potrebno voditi računa kako se drugi i drugačiji ne bi povrijedio.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o pandemiji koronavirusa, a Džaferović je pozvao premijera Khana da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Pročitajte...