Upis u prve razrede u TK traje do 15. marta

Sve osnovne škole na području Tuzlanskog kantona započele su upis u prvi razred. Šestogodišnja Amna Mujkanović upisala se u Područnu školu u Dobrinji.

– Sretna sam što idem u prvi razred jer ću sresti nove drugare, kaže ona.

Amnina majka Mirela, na upis je bila obavezna donijeti rodni list djevojčice, rodni list jednog od roditelja, cips potvrdu o mjestu prebivališta i ljekarsko uvjerenje o tome da je djevojčica spremna za školu.

– Imamo stariju kćerku. Ona ide u peti razred. U septembru će u šesti. A ova mala će u prvi. Mi smo najsretniji roditelji, kaže ova majka za RTVTK.

Sretna je i učiteljica Mirsada Baraković koja zajedno s pedagogicom radi posao upisne komisije u Područnoj školi Dobrnja, jednako kako rade i u drugim školama.

– Ja sam sretna da ove godine imam prvi razred i da je odjeljenje kompletno. A obično se u područnim školama formiraju kombinovana odjeljenja. Ispraćam peti razred, a dobijam prvi. Zajedno ćemo uživati narednih pet godina, kaže učiteljica.

Upis u osnovne škole u Tuzlanskom kantonu trajat će do sredine marta, povrđuju u resornom Ministarstu za obrazovanje i nauku.

– Školski obveznici su djeca koja će u septembru imati punih šest godina, ali imamo pritisak od roditelja koji žele da upišu djecu koja i nisu šolski obveznici, pa ćemo omogućiti i tim roditeljima da upišu djecu koja će imati punih šest godina do 31. decembra 2019. godine, pojašnjava Fikret Vrtagić, stručni savjetnik u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK.

Svi koji se upišu, a nisu ranije boravili u obdaništu morat će proći i obavezni predškolski program, o čijim detaljima će ih obavijestiti menadžmenti škola.

– Obavezni vid nastave počinje 1. aprila i učenici koji će od 1. septembra krenuti u školu pohađat će 150 časova obaveznog  vida koji je od velike pomoći učiteljicama koje rade sa djecom, kaže Belma Smajić, direkorica OŠ „Mramor“, Tuzla.

Obavezni predškolski odgoj je priprema za školu i ukoliko djeca žive u mjestima koja nemaju predškolske ustanove, taj program bit će organizovan u školskim objektima najbližim mjestu stanovanja svakog djeteta.

Pročitajte...