Uskoro gradnja tunela Ivan. Projekat vrijedan 57 miliona eura.

Ugovor o izgradnji dionice Tarčin-Konjic, poddionica Tarčin-Ivan, LOT 2, tunel Ivan u vrijednosti večoj od 57 miliona eura potpisan je danas u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru. Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, direktor izvođača radova Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić te ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić u svojstvu svjedoka sa strane Autocesta FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-Asfalta.
Potpisivanje ovog ugovora velika stvar za JP Autoceste FBiH, Koridor 5c, Federaciju i BiH, izjavili su potpisnici ugovora. Predviđeni rok za izgradnju tunela iznosi 30 mjeseci.
Tunel Ivan biće dug 1761 metar. Izvođač će već sljedećeg mjeseca početi pripremi za gradnju tunela. Federalni ministar prometa i komunikacija, mišljenja je izgradnja cesta, vjetar u leđa privredi Federacije BiH. Finansiranje ovog značajnog projekta osigurano je putem Europske banke za obnovu i razvoj u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 11,4 miliona eura, a u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan. Nakon potpisanog ugovora, Autoceste FBiH imaju devet aktivnih gradilišta, odnosno 40 kilometara autoceste u izgradnji na Koridoru 5c.

 

Pročitajte...