Uvećan budžet Erasmus+ za razmjenu studenata iz BiH

Od septembra ove godine Bosna i Hercegovina će imati na raspolaganju još veći budžet za razmjenu studenata po programu Erasmus plus zbog činjenice da susjedna Srbija koja je bila lider u Erasmus plus razmjeni, nije više u tom programu. To znači da će iz naše zemlje priliku da provedu godinu studija na nekom od evropskih univerziteta dobiti mnogo veći broj studenata. Informaciju o tome Delagija Evropske unije u BiH prezentirala je danas na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

novinar Azra Mešić

Miroslav Vovna je na studentsku razmjenu u Brno,  otišao s treće godine tuzlanskog Ekonomskog fakulteta. Kad se vratio priznali su mu položene ispite. A ove je godine diplomirao noseći jedno ogromno iskustvo s češkog univerziteta.

– To je njabolja i najpozitivnija stvar koja se meni desila kao studentu i mislim da to studentima mnogo pomaže da prošire svoje vidike i izađu iz zone komfora, kaže on.

Bosanskohercegovački univerziteti su studentsku razmjenu počeli 1998. godine s programom Tempus. Nakon toga je uslijedio Erasmus plus koji svake godine ima sve više zainteresovanih kažu u Evropskoj komisiji.

– Zaista taj broj ljudi koji učestvuju u programu stalno raste tako da možmo reći da sad imamo oko 1.400 njih koji su išli ili se vratili, završili ili se tek vraćaju, kaže za RTVTK Jadranka Mihić, program menadžerica Delegacije EU u BiH.

Uz one koji su se prijavli za Erasmus plus razmjenu ukupan broj prelazi 3.500 studenata sa domaćih univerziteta. Šansu za naobrazbu širom Evrope imaju i drugi zbog činjenice da Srbija, koja je od ove godine dobila status partnerske zemlje više neće koristiti novac iz zajedničkog budžeta.  Kriteriji za prijavu na konkurse nisu prestrogi. Prosjek ocjena nije limitirajući faktor.

– Imamo primjera gdje studenti nisu najbolji učenici, ali ispunjavaju druge kriterije i jezičke i sve koje imaju. Oni potpisuju sporazume. Odlaze na instituciju koja je predmet razmjene, pojašnjava Suad Muhibić, direktor Erasmus plus kancelarije u BiH.

Informacije o konkursima za Erasmus plus razmjenu studenata dobijaju pravovremeno svi univerziteti koji imaju sporazume sa ostalim univerzitetima korisnicima programa, te su dužni da ih ponude studentima. Ostale informacije i studenti mogu pronaći i sami, na online prezentacijama Erasmus plus programa.

Pročitajte...