Velika Britanija: AstraZeneca zaustavila testiranje vakcine zbog neželjene reakcije kod jednog od učesnika testiranja

Promjene na berzi nastupile su odmah nakon privremenog zaustavljanja testiranja vakcine kompanije AstraZeneca

Farmaceutska kompanija AstraZeneca zaustavila je globalna klinička testiranja eksperimentalne vakcine protiv virusa Covid-19 zbog burne neželjene reakcije kod jednog od učesnika testiranja.

Vakcina koju je britanska AstraZeneca razvila u saradnji sa Univerzitetom Oxford, Svjetska zdravstvena organizacija je opisala kao vodećeg kandidata među vakcinama koje se trenutno razvijaju protiv korona virusa.

Detalji reakcije na vakcinu kod učesnika testiranja nisu poznati široj javnosti, ali se očekuje da će se on u potpunosti oporaviti.

Prema pisanju lista New York Times koji citira osobu kojoj su poznate okolnosti, kod učesnika testiranja iz Velike Britanije otkriven je transverzalni mielitis, upalni sindrom koji napada kičmenu moždinu.

Međutim, još uvijek je nejasno da li je bolest direktno povezana sa vakcinom AstraZenece. Iz ove kompanije su odbili da komentiraju.

Dionice kompanije AstraZeneca su u SAD pale za 8% u samo nekoliko sati nakon događaja, dok su dionice farmaceutske kompanije Moderna koja također razvija vakcinu gotovo istovremeno porasle za 4%.

Razvoj vakcine AZD1222 je već ušao u posljednju fazu kliničkih testiranja u SAD, Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi, a dodatna testiranja planirana su i u Japanu i Rusiji.

U daljim testiranjima učestvovat će oko 50.000 volontera u cijelom svijetu.