Velika Britanija prva u svijetu odobrila Pfizerovu i BioNTechovu vakcinu protiv COVID-19

– Agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda u Velikoj Britaniji, objavila je da je vakcina, koja nudi do 95 posto zaštite od bolesti COVID-19, sigurna za upotrebu

LONDON (AA) – Velika Britanija postala je prva država na svijetu koja je odobrila Pfizerovu i BioNTechovu vakcinu protiv koronavirusa za široku upotrebu, objavila je u srijedu vlada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) u Velikoj Britaniji, objavila je da je vakcina, koja nudi do 95 posto zaštite od bolesti COVID-19, sigurna za upotrebu.

“Vlada je danas prihvatila preporuku nezavisne MHRA da se odobri vakcina Pfizer-BioNTech COVID-19 za upotrebu. Vakcina će biti dostupna u Velikoj Britaniji od sljedeće sedmice“, istakli su iz Vlade Velike Britanije.

Imunizacija bi mogla početi za nekoliko dana za ljude iz najrizičnijih grupa. Velika Britanija je već naručila 40 miliona doza, što je dovoljno za vakcinaciju 20 miliona ljudi, sa po dvije injekcije.

Uskoro bi trebalo biti dostupno oko deset miliona doza, a prve doze stižu u Veliku Britaniju narednih dana.

To je vakcina koja je najbrže u istoriji prešla put od koncepta do stvarnosti. Pfizeru i BioNTechu bilo je potrebno samo deset mjeseci da obavi iste razvojne korake koji obično traju decenijama.

Iako vakcinacija može početi, ljudi i dalje moraju biti oprezni i poštovati pravila u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, upozoravaju medicinski stručnjaci. To znači da građani Britanije i dalje moraju držati fizičku distancu i nositi zaštitne maske za lice.

Pročitajte...