Velika izložba Mersada Berbera u njegovom rodnom Bosanskom Petrovcu naredne godine

Retrospektivna, posthumna izložba Mersada Berbera, nakon Sarajeva, u ljetnom periodu naredne godine, saznajemo, bit će upriličena u Bosanskom Petrovcu, rodnom gradu ovog slikarskog velikana.

Pozivi za izložbe našeg slikarskog velikana stižu iz cijelog svijeta Pozivi za izložbe našeg slikarskog velikana stižu iz cijelog svijeta

Bit će to, prema riječima Berberovog sina Ensera, vjerovatno i prva velika izložba njegovog oca u Krajini.

– Moram provjeriti, ali ne znam da li je uopće ikada izlagao u Krajini. Bilo je sigurno nekih manjih grupnih izložbi. Imamo želju i namjeru da priredimo izložbu, a i ljudi sa kojima smo razgovarali veoma su ozbiljni po tom pitanju. Sada moramo razraditi projekat jer ima dosta detalja oko organizacije. Prerano je govoriti i o lokaciji gdje će biti upriličena izložba, ali ona će svakako diktirati broj slika koje će biti dio postavke – kazao je Ensar.

Pozivi i upiti za izložbe njegovog oca Mersada stižu i sa svih strana svijeta.

– Stalno dobijamo upite i pozive. Nemamo još ništa konkretno dogovoreno. Ovo ljeto sam proveo u Italiji gdje bi, ako se dogovorimo, izložba trebala biti u Veroni. Vidjet ćemo, ništa ne smijem tvrditi dok ugovor ne potpišemo – zaključio je Berber.

Pročitajte...