Vijeće ministara BiH: Odobreno 1,5 miliona KM za infrastrukturne projekte u Srebrenici

– Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o preraspodjeli sredstava iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u budžet Fonda za povratak BiH, u iznosu od dva miliona KM

SARAJEVO (AA) – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine iz tekuće budžetske rezerve odobrilo je 1,5 miliona KM za podršku jednoglasno usvojenim infrastrukturnim projektima u opštini Srebrenica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o preostalom dijelu obećane pomoći Vijeća ministara BiH razvoju opštine Srebrenica, koja je u iznosu od dva miliona najavljena na Investiciono-razvojnoj konferenciji “Mogućnosti i perspektive razvoja Srebrenica 2015” u novembru 2015. godine. U septembru 2018. godine za ove svrhe je odobreno 500.000 KM.

Za realizaciju odluke zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH, u saradnji s Kancelarijom za zakonodavstvo i kabinetom predsjedavajućeg VMBiH.

Opština Srebrenica će izvještaj o realizaciji projekata dostaviti Vijeću ministara BiH putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Dva miliona KM za finansiranje projekata iz Aneksa VII

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o preraspodjeli sredstava iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u budžet Fonda za povratak BiH, u iznosu od dva miliona KM.

Sredstva su namijenjena za realizaciju projekata u vezi s Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske, Vlada Brčko Distrikta BiH i Fond za povratak BiH su potpisali Sporazum o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u 2020. godini.

Ukupan iznos sredstava udruženih na osnovu ovog sporazuma je 2.125.000,00 KM, a bit će utrošen za finansiranje projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika te projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastukture na područjima gdje žive raseljena lica i povratnici. Projekte će odobravati Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH.

– Zajam za javni gradski prijevoz Sarajeva

Vijeće ministara BiH usvojio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora BiH i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju (Javni gradski prijevoz Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, u iznosu od 35 miliona evra.

Realizacija projekta “Javni gradski saobraćaj Sarajevo” planirana je putem rekonstrukcije trolejbuske mreže za Vogošću, obnove voznog parka za trolejbusku mrežu za Vogošću, izgradnju tramvajske pruge za Hrasnicu i izgradnju saobraćajnice južna longitudinala.

Ciljevi projekta su podizanje kvaliteta javnog linijskog prijevoza putnika, zaštite životne sredine, bezbjednosti radnog osoblja i povećanje ekonomske konkurentnosti.

Zajam će biti alociran na Federaciju BiH.

Pročitajte...