Višković: Ukida se Ministarstvo za izbjeglice, privreda postaje posebn resor

Mandatar za sastav Vlade RS-a Radovan Višković najavio je izmjene zakonske regulative i formiranje zasebnog ministarstva privrede te ukidanje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje uz dodavanje migracija prelazi na nivo sekretarijata.

Višković je rekao novinarima da će ministarstvo privrede biti zaseban resor u Vladi RS-a, a enegretika i rudarstvo drugo ministarstvo.

Dosad su te tri oblasti bile jedno ministarstvo.

-Privreda će biti ono ćemu ćemo se posebno posvetiti. Samo ekonomski jaka RS, može biti politički zaštićena od političkih nasrtaja. Biću dio tima, zajedno s drugim zvaničnicima RS-a, koji će raditi na ovim pitanjima – rekao je on naglašavajući da su prioriteti ekonomski razvoj te povećanje plaća u realnom sektoru te zaposlenosti.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je dodala da će, vjerovatno, biti reorganizovano i Ministarstvo nauke i tehnologije i to u ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i modernih tehnologija ili informacionog društva, a sve s ciljem da se radi na otvaranju novih radnih mjesta kroz oblasti koje to mogu da ponude.

Cvijanović je izrazila uvjerenje da će nova entitetska vlada, čiji će premijer biti Radovan Višković, uskoro biti formirana.

Očekuje od nove izvršne vlasti da nastavi sa svim pozitivnim trendovima postignutim na ekonomskom planu u dosadašnjem periodu.

Cvijanović, nakon što je Viškovića predložila za mandatara za sastav nove vlade tog bh. entiteta, istakla je da očekuje zajednički rad svih funkcionera RS-a na zaštiti i jačanju tog bh. entiteta.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...