Vjerske zajednice u BiH pozivaju građane na poštivanje odluka kriznih štabova

U cilju sprečavanja pojave i eventualnog prenošenja koronavirusa Krizni štab Ministarstva zdravstva TK donio je odluku kojom preporučuje da se prilikom ukopa umrlih obred obavlja sa minimalnim brojem prisutnih, uz pridržavanje mjera minimalnog socijalnog kontakta. Pojava koronavirusa u Bosni i Hercegovini prisilila je vjerske zajednice u našoj zemlji na djelovanje.

Autor: Devleta Brkić

Zbog pojave koronavirusa u našoj zemlji Islamska zajednica BiH je već prije nekoliko dana izdala instrukcije vjernicima. Sva okupljanja u organizaciji ove vjerske zajednice tokom epidemije koronavirusa organizovana su prema uputama nadležnih državnih institucija. Prema instrukcijama Islamske zajednice u BiH dženaze se obavljaju samo u 13 i 14:30 sati na mezarjima. Zbog pandemije koronavirusa, a u cilju zaštite građana, donosena je odluka da se ne odlazi u džamije.

– Za džuma namaz instrukcija je jasna. Džuma namaz se obavlja u svim našim džamijama, ali uz prisustvo imam i članova džematskog odbora. Mi smo dezinfikovali sve naše džamije i dalje se obavlja dezinfekcija po potrebi, kazao nam je Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Huskanović navodi da vjernici dnevne namaze obavljaju u svojim kućama, te da poštuju preporuke kriznih štabova. Navodi da je pred nama i mjesec ramazan. Očekuje da će se stanje do tada popraviti.

I iz Srpske pravoslavne crkve pozvali su vjernike da se pridržavaju uputa Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

– Što se tiče bogosluženja ostaju nedjeljne i praznične liturgije. Mi smo preporučili vjernicima da oni koji su bolesni, da ostanu u svojim kućama i da ne dolaze na bogosluženje, izjavio je Miloš Trišić, paroh tuzlanski.

Kada je riječ o sahranama Trišić navodi da se ovi vjerski obredi obavljaju u krugu najbližih članova porodice.

– Mi smo donijeli odluku da će se sahrane i ukopi održavati direktno na grobnom mjestu bez oproštaja u kapelama.

Vjernicima su upute došle i iz Vrhbosanske nadbiskupije. Crkva za vjernike ostaje otvorena. S obzirom da se bliži Uskrs, jedna od preporuka vjernicima je da se zajedničke ispovjedi prije Uskrsa ne održavaju.

Pročitajte...