Vlada FBiH o aktivnostima za nabavku vakcina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se na današnjoj sjednici u Sarajevu upoznala s infomacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvodačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima, u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa u periodu od 26. do 31.3.2021. godine, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Vladi su prezentirani i očitovanje Zavoda za javno zdravstvo FBiH na zaključak sa sjednice od 25.3.2021. godine te informacija o aktivnostima članova Pregovaračkog tima za nabavku vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) za potrebe građana FBiH.

Vlada je danas ovlastila Zavod za javno zdravstvo FBiH da na zahtjev ponuđača/dobavljača i/ili proizvođača može dati Izjavu o odricanju mogućnosti pritužbi prema ponuđačima/dobavljačima i/ili proizvođačima vakcina protiv koronavirusa, u slučaju negativnih posljedica vakcinacije, na način kako je ta Izjava formulirana u postupku nabavke vakcina kroz COVAX mehanizam.

Zavod je zadužen i da Pregovaračkom timu za nabavku vakcina dnevno dostavlja tabelarni pregled podataka napretka procesa postupka nabavke u odnosu na svakog pojedinačnog potencijlanog ponuđača/dobavljača.

Premijer FBiH je ovlašten da potpiše pisma namjere koja budu zatražena od Zavoda za javno zdravstvo i Ureda federalnog premijera, nakon iskazane spremnosti za nabavku vakcina protiv koronavirusa za potrebe FBiH i za kompanije koje trenutrno nisu registrirane kao veleprometnici lijekovima.

Inače, premijer Federacije BiH danas je, u svojstvu člana Pregovaračkog tima za nabavku vakcina protiv koronavirusa (COVlD-19) za potrebe građana FBiH, upoznao članove Vlade o dosad poduzetim aktivnostima.

Premijer je u više navrata održao sastanke i razgovarao s ambasadorom NR Kine u BiH, sastao i s ambasadorom Ruske Federacije u BiH, a ostvarena je i komunikacija s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

S ciljem mogućnosti samostalne nabavke vakcina, premijer je u stalnoj je komunikaciji s ambasadorima BiH u Ruskoj Federaciji, NR Kini, Republici Turskoj, Maleziji te sa Stalnim predstavnišvom BiH pri UN-u.