Vlada FBiH usvojila programe pomoći boračkoj populaciji

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je programe utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava po osnovu “Transfera za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija” za 2019. godinu u iznosu od 400.000 KM i “Tekućeg transfera pojedincima – za pomoć u liječenju boraca-branitelja” za 2019. godinu u iznosu od 1.500.000 KM.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata početkom svake kalendarske godine objavljuje javne pozive za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava za pomoć u liječenju boraca, kao i za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija iz Budžeta FBiH.

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je, s obzirom na to da je Vlada FBiH danas usvojila programe utroška sredstava, da u narednim danima očekuje i objavu javnih poziva za 2019. godinu, kako bi branioci mogli aplicirati.

Aplikacioni obrasci će biti dostupni na web stranici Federalnog ministarstva, kao i u Grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze.

I ove godine na javne pozive Federalnog ministarstva mogu aplicirati svi branioci koji ispunjavaju kriterije, sa prostora čitave Bosne i Hercegovine.

Iz resornog ministarstva podsjećaju kako je u 2018. godini ovo ministarstvo zaprimilo 6.123 zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u liječenju pripadnika boračke populacije, od čega je za 4.285 zahtjeva odobrena pomoć za liječenje, za što je utrošeno 1.999,497,50 KM.

Na osnovu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava za pružanje novčane pomoći u sufinansiranju sahrana i dženaza u 2018. godini ukupno su odobrene 1.624 jednokratne novčane pomoći, u ukupnom novčanom iznosu od 649.800,00 KM, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.