Vlada TK i općina Gradačac zajedničkim snagama će graditi školu u Vučkovcima i riješiti problem škole u Požarikama

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je danas općinu Gradačac. Tom prilikom su, kantonalni premijer i ministri, posjetili osnovne škole u Vučkovcima i Požarikama, kako bi još jendom iskazali podršku njihovoj gradnji. Takođe su razgovarali i sa načelnikom općine, Edisom Dervišagićem o problemu izgradnje infrastrukture u povratničkim naseljima ali i projektima poboljšanja turističkog potencijala Gradačca.

Stara područna osnovna škola u Vučkovcima srušena je. Na njenom mjestu biće izgrađena nova.  Za to su prikupljene sve potrebne dozvole, izabran je izvođač radova, pa bi se kamen temeljac mogao postaviti za petnaestak dana kada bi se i intenzivirali radovi na gardnji škole. Učenici su trenutno smješteni u ugodnim prostorijama džamije lokalnog džemata, gdje smo ih i zatekli jutros. Nastavu  predaje pet nastavnika a pohađa je 120 učenika u četiri razreda. Od Kantonalne vlade dobili su oko 260 hiljada KM dok će stotinu hiljada KM osigurati Općina Gradačac.

U Požarikama je osnovna konstrukcija školske zgrade odavno izgrađena. Ona bi, kada se završi, trebala rasteretiti centralnu školu ali i pomoći ovom naselju u kojem je primjetna ekspanzija učenika. Vlada Tuzlanskog kantona je obezbjedila sredstva za nastavak gradnje, no postoje problemi imovinsko-pravne prirode za ovaj objekat u kojem bi, prema planu, nastavu trebalo pohađati oko 150 učenika u pet odjeljenja.

Podršku za izgradnju ove dvije škole, pružile su i Općina Gradačac i Vlada Tuzlanskog kantona a dogovoreno je da se zajedničkim snagama riješi problem škole u Požarikama.

Pored ovoga, premijer Gutić i načelnik Dervišagić su razgovarali o izgradnji infrastrukture u povratničkim naseljima u općini Gradačac ali i o projektima koji se odnose na unaprjeđenje turizma i saobraćaja. Zajednički stav je da turistički potencijal ove općine tek treba doći do izražaja.

Sagovornici:

Rabija Sadiković, direktorica JU OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”

Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

Esed Karić, direktor JU OŠ „Ivan Goran Kovačić,

Edis Dervišagić, načelnik općine Gradačac

Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona

Pročitajte...