Vlada TK izvršila sve obaveze prema radnicima “Aide,” Osigurano uvezivanje radnog staža za svih 316 radnika

Nakon što je današnjim odlukama, kantonalna Vlada obezbjedila milion i 900 hiljada KM za izmirenje obaveza prema radnicima Fabrike obuće „Aida“ prema ranije zaključenom ugovoru, završeno je uvezivanje radnog staža za svih 316 radnika ovog preduzeća. Riječ je o periodu od 1997. godine do dana stečaja, u novembru 2015. godine . Tim je uvezano skoro 18 godina radnog staža koji je kantonalna Vlada uvezala radnicima. Sredstva će se sa escrow računa u narednih osam dana prebaciti na fondove kako bi se rasknjižila po fondovima.

Utvrđen je i Nacrt Zakona o dopunama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju  a takođe su određena sredstva u visini od 230 hiljada KM za finansiranje vodoprivrednih projekata na području općine Živinice.

Prije tri godine, kantonalna Vlada se obavezala da će uvezati ukupan radni staž svim radnicima fabrike obuće „Aida.“ Posljednjom tranšom od oko milion i 900 hiljada KM, koja je danas odobrena, ovaj sporazum je ispoštovan do kraja. Taj će se novac iskoristiti za uvezivanje radnog staža za 276 radnika i to za period od prvog januara 2009. godine do novembra 2015. godine. Ovim sredstvima će se izmiriti dio obaveza za doprinose za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje za period od januara 2011. do 11. novembra 2015. godine. Sve to za 276 radnika koji su s tim datumom ostvarili pravo da se prijave na evidenciju nezaposlenih. Vlada je odobrila oko 35 hiljada KM  na ime uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, te 6 hiljada KM za posebne naknade na dohodak za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. U prethodne dvije godine, penzionisano je 40 radnika „Aide.“

  • Mi smo današnjom odlukom obavezali razvojnu banku, gdje se nalaze deponovana escrow sredstva, da u roku od osam dana prebace na fondove, na PIO, jer ova sredstva ne idu na firme u stečaju. Već idu prema državnim fondovima da bi se uvezao ovaj radni staž. prema spisku dostavljenom iz Aide, koji imamo, ono će se tamo rasknjižavati, rekao nam je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

Vlada TK utvrdila je i Nacrt Zakona o dopunama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona jer se općinske službe nisu uvijek pridržavale propisanih rokova. maime, kako je rečeno na pres konferenciji, rješenja o novčanoj podršc, iz općinskih i gradskih službi često su dostavljana nakon isteka fiskalne godine. Izmjene donose  zaštitni mehanizam u slučaju neopravdanog nepostupanja u propisanim rokovima kao i odobravanja iznosa većeg od planiranog pa će se isplata većeg iznosa, odnosno cijelog iznosa u slučaju kašnjenja, isplatiti na teret općinskog budžeta.

  • Po pravilniku je poznato da rješenja općinskih službi za novčanu podršku koja se odnosi na Vladu Tk da moraju doći do 31.12. tekuće godine. U prethodnom periodu imali smo slučajeve da ta rješenja dođu poslije ovog datuma u narednoj godini i opterećuju budžet po pitanju novčane podrške, podsjetio je ministar Abdulah Zukić.

Vlada je danas dala saglasnost za odobravanje ukupno 230 hiljada KM za finansiranje vodoprivrednih projekata na području općine Živinice. Za finansiranje troškova „Sanacije i rekonstrukcije vodovoda Toplice I faza“ odobreno je oko 112 hiljada KM. Također,  64 hiljade KM su osigurano za izgradnju rezervoara u zaseoku Trojan u MZ Tupkovići“.  Za izgradnju i delimičnu rekonstrukciju vodovoda „Sinac-Rijeka“ odobrene su 53 hiljade KM. Vlada je dala saglasnost i na dvije odluke Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice.

  • Ti projekti se odnose na izgradnju dijela kanalizacione mreže u općini Živinice u raznim mjesnim zajednicama. Drugom odlukom su dodijeljena sredstva općini Sapna za realizaciju to jest, završetak projekta toplifikacije sportske dovrane u iznosu od 21 150 KM, pojasnio je Emir Softić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Usvojen je i Izvještaj o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola za ovu školsku godinu. U prvi razred osnovnih škola upisano je 4.268 učenika i u odnosu na prošlogodišnji upis, broj učenika je smanjen za 5,22 odsto. Planom upisa u srednje škole, predviđen je upis 5.987 učenika i to u: 6 tipova gimnazija, 44 stručna zvanja, 41 zanimanje, 4 umjetnička stručna zvanja, 2 vjerska stručna zvanja i 2 pomoćna zanimanja u specijalnoj školi. U srednje škole Tuzlanskog kantona upisana su 4.303 učenika.

 

Pročitajte...