Vlada TK osigurala za privrednike 60,5 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je novih 60,5 miliona maraka izuzetno povoljnih, beskamatnih kreditinih sredstava za privredne subjekte sa područja Tuzlanskog kantona, s ciljem pomoći privrednicima. Za subvencioniranje kamatne stope Vlada je osigurala 2,1 milion maraka.

Novinarka: Devleta Brkić

Ukupno raspoloživi kreditni iznos podijeljen je po vrsti djelatnosti kojom se privredni subjekti bave. Za privredne subjekte sa proizvodnom djelatnosšću raspoloživo će biti ukupno 26,1 milion KM, za subjekte trgovinske djelatnosti 23,5, dok će za privredne subjekte uslužne djelatnosti biti raspoloživo 10,1 milion KM.

– Banka je imala par primjedbi na ugovor, mi smo te primjedbe ispravili i vraćeno je na usaglašavanje. Mi se nadamo da će uskoro doći do potpisivanja ugovora. Odmah poslije toga ta sredstva će biti dostupna privrednicima. Smatram da će ta sredstva puno pomoći kada je u pitanju ova pandemija koja je nanijela velike probleme u privredi, istakao je ministar privrede TK Asmir Hasić.

Rok otplate kredita je 72 mjeseca uz grace period od 12 mjeseci. Ponuda banke podrazumijeva visinu kamatne stope od 2,95 posto uz troškove obrade kredita od 0,29 posto. Imajući u vidu da je Kantonanlna Vlada predvidjela subvencioniranu kamatnu stopu do 3 posto, to znači da će privredni subjekti na raspolaganju imati beskamatna kreditna sredstva. Ministar Hasić dodaje da je riječ o 60,5 miliona maraka, što predstavlja izuzetno značajna sredstva.

– Prvi program Vlada je obezbijedila 1 milion za kamate. U drugom programu 2.100.000 maraka Vlada je subvencionirala. Ponovo smo dobili sredstva po povoljnim uslovima i mislim da su po prvi puta ovakva sredstva dostupna privrednicima, dodao je ministar Hasić.

Ovakvi programi od velikog su značaja za razvoj priverede našeg kantona, naročito u vrijeme epidemije.

– Neki privrednici su od ovih kreditinih sredstava planirali da grade nove objekte. Neki su nabavili repromaterijale, uz dodatni dio opreme, neki samo opremu. Mi mislimo da ovakav vid ulaganja u privredu će otvoriti nova radna mjesta, zaključio je ministar.

Na prvi javni poziv za podjelu beskamatnih kreditnih sredstava koji je objavljen sredinom januara javilo se više od 60 privrednika, a radilo se o programu u iznosu od 27 miliona maraka.

(RTVTK)

Pročitajte...