Vlada TK podržala Rebalans Budžeta TK

Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu. Prema prijedlogu Budžet iznosi više od 439 miliona KM, što je za 6 miliona više u odnosu na prvobitni Budžeta Kantona za 2021. Značajno povećanje je primjetno i na poziciji podrške poljoprivrednoj proizvodnji, gdje je osigurano povećanje od 2,5 miliona KM. Umjesto do sada predviđenih 4,5 miliona Vlada će shodno rebalansu poljoprivredu i ruralni razvoj podržati sa 7 miliona KM.

Vlada TK posebnu je pažnju posvetila povećanju sredstava planiranih za razvojne projekte i pomoć privredi. Tako je pozicija kapitalnih ulaganja povećana za 1 milion KM i po izmjenama i dopunama Budžeta će za kapitalne investicije u našem Kantonu biti izdvojeno 2,5 miliona KM. Pozicija Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja je povećana za skoro 2,3 miliona KM, od čega je 1,5 miliona namijenjeno za podršku lokalnim zajednicama u vidu sanacije mreže lokalnih puteva, a oko 800.000 KM za podršku privrednim društvima iz oblasti prijevoza.

Rebalansom je osigurano 160 hiljada KM za formiranje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, a Vlada je i za 1,1 milion povećala i iznos sredstava namijenjen za boračko invalidsku zaštitu.

S obzirom na predstojeći početak sezone kupanja na javnim kupalištima na području Tuzlanskog kantona Vlada je danas utvrdila Smjernice za rad javnih kupališta na području Tuzlanskog kantona. Prema ovim smjernicama za prostore javnih kupališta na otvorenom, maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema ukupnoj površini prostora namijenjenoj boravku korisnika, uzimajući u obzir poštovanje fizičke udaljenosti od dva metra.

Obavezno je pranje i dezinfekcija ruku prilikom korištenja javnih toaleta, pri kupovini hrane i napitaka na javnim kupalištima. Također, predviđene su smjernice za održavanje higijene prostora, osiguranje zdravstvene ispravnosti vode za piće, redovne kontrole površinske vode namijenjene kupanju, rekreaciji i sportovima na i u vodi, kao i smjernice za zaposlenike kupališta.

Shodno smjernicama, na vidljivim mjestima na ulazu i u samom prostoru gdje borave posjetioci neophodno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se u tom prostoru treba pridržavati. Kao pozitivan primjer rada javnog kupališta ocjenjena je “Panonnika” Tuzla u kojoj je prošle godine boravilo 170 hiljada kupača.

U skladu sa Programom manifestacija od značaja za Tuzlanski kanton, Vlada je danas odobrila 10.000 KM Opštini Srebrenica za organizaciju obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

(RTVTK)