Vlada TK: Subvencionirati školovanje stručnog kadra, kako bi se nadomjestio njegov nedostatak na tržištu

Vlada Tuzlanskog kantona nastavila je sa uspješnom praksom obilaska uspješnih privrednika, s kojima želi razgovarati i iz prve ruke saznati koji ih problemi sprečavaju u širenju posla i na koji način im mogu pomoći. Danas je delegaciji Vlade domaćin bila TMD grupacija u Gradačcu koja zapošljava oko 600 radnika u šest različitih firmi.

TMD grupacija u Gradačcu je zdrava privatna kompanija koja okuplja, pored firmi metalne industrije i proizvođače namještaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Sa čelnim ljudima ovih kompanija se razgovaralo o konkretnom problemu koji sprečava ovu grupaciju da širi poslovanje a riječ je o uknjižbi zemljišta, koja već nekoliko godina muči kompaniju u kojoj je zaposleno 600 ljudi u šest različitih preduzeća.

Kada je riječ o djelatnostima ove grupacije, koje se odnose na obradu metalnih proizvoda i njihovo kovanje, istaknut je i problem nedostatka kvalifikovane radne snage. Nedostaju im CNC operateri, bravari i mašinskih tehničari. Vlada i reosrno ministarstvo će subvencionirati školovanje ovog, trenutno deficitarnog kadra.

Na ovaj način, prekvalifikacijom radne snage se želi skratiti period obučavanja u preduzećima, što bi ovim proizvođačima umnogome pomoglo. S  druge strane to bi omogućilo da oni koji završe školu kao majstori za bilo koji od ovih, potrebnih zanata, odmah dobiju posao, a firma obučenog, mladog i stručnog majstora.

Sagovornici:

Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona

Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK

 

Pročitajte...