Vlada TK započinje nove oblike podrške mladim osobama

Kada je u pitanju podrška mladima u Tuzlanskom kantonu, Vlada započinje i nove oblike podrške. Kantonalna Vlada danas je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava za Podršku mladima. Ove godine je pored ustaljenih programa podrške mladima uveden i Projkat podrške Omaldinskom poduzetništvu na području TK u cilju samozapošljavanja nezaposlenih mladih osoba.
U Vladi Tuzlanskog kantona i Ministarstvu za kulturu, sport i mlade se trude da svake godine uvedu po jedan novi program podrške mladim osobama. Planirano je da ove godine Vlada podrži mlade subvencioniranjem kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje, subvencioniranje troškova za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, te finansiranjem i sufinansiranjem projekata omladinskih udruženja. Cilj svih projekata je unapređenje položaja mladih i jačanje omladinskog aktivizma u Tuzlanskom kantonu. Od ove godine Vlada, odnosno Resorno ministarstvo će pružati podršku omladinskom poduzetništvu.
Prema riječima ministra Zlatana Muratovića, ministra za kulturu, sport i mlade u Vladi TK, karakteristika pomenutog programa je transparentnost kriterija. Vrlo brzo bi trebao biti raspisan Javni poziv. Za podršku mladima planirano je ukupno 330 hiljada KM.
Vlada TK danas se upoznala sa Informacijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede a u vezi sa korištenjem i utroškom namjenskih sredstava vodnih naknada, te Informacijom o prihodima i utrošku sredstava prikupljenih na osnovu naplaćenih naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta. Vlada se opredijelila da u narednom periodu jasno utvrdi kriterije koji će s jedne strane ujednačiti raspodjelu, ali s druge strane i uvažiti princip solidarnosti i pomoći nerazvijenim lokalnim zajednicama.
Vlada je prihvatila informacije nadležnih ministarstava i drugih nadležnih institucija iz oblasti zdravstva o analizi stanja i poduzimanja konkretnih mjera na području Tuzlanskog kantona u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom uzrokovanom korona virusom, te ih je proslijedila Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Pročitajte...