VSTVBiH: Danas imenovanje glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bi na sjednici zakazanoj za 23. i 24. januar trebalo izabrati/imenovati novog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Prema prijedlogu dnevnog reda, izbor glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH planiran je za danas kada bi programe rada trebali predstaviti kandidati – Gordana Tadić, v. d. glavnog tužitelja, Diana Kajmaković, tužiteljica u Tužiteljstvu BiH, i Munib Halilović, aktuelni federalni tužitelj, nakon čega će uslijediti vijećanje članova VSTV-a te donošenje odluke o imenovanju glavnog državnog tužitelja, potvrđeno je Feni u toj instituciji.

Kako iz VSTV-a pojašnjavaju, radi se o kandidatima koje je to regulatorno tijelo odlučio pozvati nakon okončanja konkursne procedure, odnosno obavljenih intervjua s deset od ukupno 11 prijavljenih kandidata (jedan nije imao dovoljan bodova), te formiranja rang-liste uspješnih kandidata.

Bodovanje kandidata izvršilo je državno Podvijeće za izbor nositelja pravosudnih funkcija u skladu s novim Poslovnikom VSTV-a BiH, uključujući dva kriterija – njihove radne rezultate, odnosno konačne ocjene u posljednje tri godine, te ocjenu s intervjua.

U sklopu konkursne procedure – provedbe javnog konkursa VSTV-a BiH za izbor/imenovanje rukovodećih pravosudnih funkcija, intervju s kandidatima koji su aplicirali za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH obavljen je u drugoj polovini decembra.

Novi konkurs za određeni broj rukovodećih pozicija (glavne tužitelje i njihove zamjenike te predsjednike sudova u BiH) raspisan je polovinom augusta prošle godine, a nakon što je, usljed izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH, u međuvremenu, poništen raniji javni konkurs od 7. decembra 2017. godine.

Inače, na dnevnom redu dvodnevne sjednice VSTV-a trebala bi se naći i Informacija o javnim konkursima za imenovanja sudaca i tužitelja koji su u toku, kao i Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za prvi kvartal 2019. godine, te Informacija o procesu programiranja IPA 2019/2020.

Kako je planirano, članovi VSTV-a očitovat će se o Prijedlogu smjernica za glavne tužitelje, a u vezi s donošenjem obavezujućeg uputstva kojim se propisuje obaveza provođenja finansijskih istraga prilikom istraga u određenim predmetima korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca.

U prijedlog dnevnog reda uvršten je i prijedlog aktivnosti u sklopu novog Projekta u oblasti borbe protiv korupcije i društvenog korištenja oduzete imovine stečene nezakonitim putem.

Nadalje, VSTVBiH bi trebao razmatrati Nacrt priručnika za primjenu Kodeksa sudačke etike i Kodeksa tužiteljske etike, te pristupiti imenovanju novog člana Konsultativnog vijeća Evropskih sudaca.

Prema ustaljenoj praksi, na sjednici VSTV-a bit će donesene i odluke u vezi s prestankom mandata, odnosno imenovanjem određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Pročitajte...