WHO: Još je rano korona virus proglasiti globalnim problemom

– To što danas nismo proglasili vanrednu situaciju, ne znači da WHO ne pristupa ozbiljno ovom problemu, poručio je u Ženevi predsjednik Odbora za hitne slučajeve WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

LONDON (AA) – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) oglasila se po pitanju kororna virusa, a poručeno je kako je još rano proglasiti ga “globalnim vanrednim slučajem”, javlja Anadolu Agency (AA).

Odbor za hitne slučajeve WHO-a održao je danas sastanak u Ženevi nakon čega je upućena izjava za medije u vezi s korona virusom koji se pojavio u Wuhanu u Kini a potom se proširio cijelom zemljom.

Predsjednik Odbora Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je rano proglasiti “međunarodni hitni slučaj javnog zdravlja”.

Navodeći da WHO pomno prati razvoj događaja vezano za virus, Tedros je rekao: “To što danas nismo proglasili vanrednu situaciju, ne znači da WHO ne pristupa ozbiljno ovom problemu.”

Novim tipom korona virusa (2019-nCoV), koji ima sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), u Kini je zaražena najmanje 639 osoba, a usljed posljedica zaraze preminulo je 17 osoba.

Slučajevi zaraze ranije su evidentirani i u Vijetnamu, Hong Kongu, Makau, SAD-u, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji i na Tajlandu.

Jučer su zatvoreni aerodrom i željeznička stanica u gradu Wuhanu, gdje se virus pojavio, a obustavljen je i javni prijevoz.

Pročitajte...