WHO pozdravio rezultate ispitivanja vakcine na Univerzitetu Oxford

– Direktor WHO za vanredne situacije kaže da je ispitivanje vakcine protiv COVID-19 u Oxfordu pozitivno, ali da je još uvijek dug put do kraja

ŽENEVA (AA) – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je u ponedjeljak napredak u ispitivanju vakcina na COVID-19, izdvojivši grupu naučnika sa Univerziteta Oxford, napominjući da će sljedeći potez morati biti veća ispitivanja u stvarnom svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Dobra vijest. Mislim, efikasno, imamo 23 vakcine kandidata za COVID-19 u kliničkom razvoju. Od danas imamo i jednu vakcinu kandidata za koju su dostupni klinički podaci“, rekao je doktor Mike Ryan, izvršni direktor programa za vanredne situacije WHO-a.

Medicinski časopis The Lancet danas je izvijestio da je vakcina protiv koronavirusa razvijena na Univerzitetu Oxford sigurna i da proizvodi pozitivnu imunološku reakciju. U ispitivanjima u ranoj fazi razvijanja vakcine učestvovalo je 1.077 ljudi, a rezultati su pokazali da su učesnici proizveli antitijela i bijela krvna zrnca koja se mogu boriti protiv koronavirusa.

Ryan je rekao da u kliničkom razvoju postoje do sada tri vakcine “u recenziranim časopisima“ i jedan Pfizerov proizvod za koji su podaci bili dostupni prije objavljivanja.

“Dakle, sjajno je vidjeti podatke koji dolaze kroz recenzirane časopise. Pozdravljamo studiju i čestitamo kolegama sa Instituta Jenner na Univerzitetu Oxford i grupi za vakcinu iz Oxforda, kao i našim kolegama iz AstraZeneca zbog dobijanja ovih podataka“, naveo je Ryan i rekao da je vakcina spomenuta u časopisu The Lancet kod ljudi na kojima je testirana generirala neutralizirajuće antitijelo.

“I kod vrlo malog broja ispitanika kojima je data povećana doza, ti su rezultati još veći. Međutim, predstoji još dug put“, istakao je Ryan i dodao:

“Ovo su studije prve faze. Sada se moramo uključiti u veća ispitivanja u stvarnom svijetu. Ali, dobro je vidjeti više podataka i više proizvoda koji prolaze ovu veoma važnu fazu otkrivanja vakcine i čestitamo našim kolegama na postignutom napretku.“

Pročitajte...