WHO upozorio na prevarante koji se lažno predstavljaju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da se kriminalci sve češće predstavljaju kao zvaničnici WHO-a u namjeri da izvuku informacije ili novac od ljudi tokom globalne pandemije koronavirusa.

“Prevaranti koriste više načina predstavljanja, kao što su lažni telefonski pozivi, lažno predstavljanje putem e-maila ili društvenih mreža”, naglasio je u ponedjeljak Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a.

Iz WHO-a su istakli da rade na identifikaciji i eliminisanju takvih pokušaja i da su upozorili lokalne vlasti. WHO je uspostavio internetsku stranicu kako bi se ljudima pomoglo u sprečavanju prevare tokom pandemije korona virusa.

“Uvijek uzmite vremena da razmislite o zahtjevu za vaše lične podatke i da li je zahtjev odgovarajući”, poručio je Jašarević, prenosi Anadolu Agency (AA).

WHO je naglasio da njihovi službeni mailovi dolaze sa domene “who.int”.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 14.000 ljudi, a potvrđeno je preko 320.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhan.

 

Fena

Pročitajte...