Za pola godine u BiH objavljena 5.973 oglasa za 11.241 posao

U prvoj polovini 2017. godine u Bosni i Hercegovini su objavljena 5.973 oglasa u okviru kojih je ponuđen 11.241 posao, što je u odnosu na isti period prošle godine porast od 14 posto, pokazale su zabilješke portala Posao.ba.

Na konferenciji za medije u Sarajevu je istaknuto da je i dalje najveća ponuda za područje Sarajeva, 37,9 posto, što predstavlja rast od 7,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema broju objavljenih pozicija na portalu Posao.ba u prvoj polovini 2017. godine zabilježeno je povećanje potražnje za frizere, konobare i prodavače.

Uime portala Posao.ba Nermana Ajanović- Hajdarpašić je istakla da se očekuje da do kraja 2017. godine ukupan broj oglašenih poslova na tom portalu iznosi 24.000, dok se u 2018. godini očekuje 26.000 oglašenih poslova.

– Ove godine smo uporedili broj objavljenih poslova za protekle tri godine i uvidjeli da broj radnih mjesta bilježi kontinuiran rast u prosjeku od deset posto godišnje – rekla je Ajanović- Hajdarpašić.

Navela je da su poslodavci, kao i u ranijem periodu, pored ključnih kvalifikacija i kompetencija koje kandidat treba da ima, najviše insistirali na poznavanju stranih jezika, najtraženiji je bio engleski jezik, poznavanju rada na računaru i posjedovanju vozačke dozvole.

Uime kompanije Kolektiv u okviru koje posluje i Posao.ba, Mersiha Mehić je navela da podaci Agencije za posredovanje u zapošljavanju pokazuju da je sve veća ponuda poslova u inozemstvu.

– Sve veći broj stranih kompanija traži bh. radnu snagu, a prednost imaju mladi koji znaju engleski, njemački i italijanski jezik – kazala je Mehić.

Naglasila je da je zabilježena kontinuirana potraga za medicinskim osobljem s mjestom rada u Njemačkoj, dok se najveći broj drugih oglašenih pozicija u inozemstvu odnosi na pozicije u sektoru usluga podrške klijentima u Češkoj Republici.

– Lufthansin centar za korisničku podršku u Brnu aktivno radi na privlačenju kandidata iz BiH za poziciju customer service consultanta unazad dvije godine – navela je Mehić.

Naglašeno je da je najplaćene zanimanje u prvom kvartalu 2017. godine bilo programer, 1.350 KM, i komercijalista 800 KM.

Dalje slijede, prema podacima portala Plata.ba, prodavač, kuhar, konobar, vozač, frizer, a plate su se kretale od 500 do 550 KM, a iznosi se odnose na prosječne osnovne plate i ne uključuju bonuse.

(RTVTK/FENA) H.D.

Pročitajte...