Za smještaj covid pozitivnih pacijenata spremna i Psihijatrijska klinika UKC-a Tuzla

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona na korona virus terstirana je 451 osoba, od kojih je 137 pozitivnih osoba. Registrovano je osam smrtnih slučajeva koji se vežu za korona virus i to dva muškarca iz Gradačca, dva muškarca i jedna žena iz Tuzle, te po jedna ženska osoba iz Živinica, Doboj Istoka i Gračanice.

U TK trenutno je zaraženo 1575 osoba, a od početka pandemije ukupno je registrovano 6473 zaraženih. Po broju zaraženih, danas je najviše registrovanih slučajeva u Tuzli 31 osoba, 24 u Gračanici, 23 u Živinicama, 18 u Lukavcu, 12 u Kalesiji, 8 u Banovićima, 7 u Srebreniku, 5 u Gradačcu, te 3 u Kladnju.

– Trenutno imamo 162 hospitalizirana pacijenta ukupno u našim kapacitetima, 89 je na Klinici za zarazne bolesti i tu imamo praznih kreveta do 135 – kaže Vahid Jusufović, direktor JZU UKC Tuzla.

Na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla hospitalizovano je 49, dok je u Respiracijskom centru 22 oboljelih.

– Imamo još slobodnih nešto oko 70 mjesta. To je mjenja iz sata u sat – dodaje Jusufović.

UKC Tuzla spreman je ukoliko dođe do večćeg povećanja oboljelih, te poručuju da će svaki pacijent dobiti potrebnu zdravstvenu pomoć. Za te namjene već su spremne neke Klinike. Jedna od njih je i Psihijatrijska klinika.

– Psihijstrijska klinika je zbog svog položaja, izolacije pogodna i gore imamo 25-30 kreveta, koje čuvamo ako se desi nagli priliv pacijenata – pojašnjava Jusufović.

UKC Tuzla spreman je i pomoći domovima zdravlja da organizuju Covid ambulante, koje bi trebale raditi 24 sata. Zajedno sa Ministarstvom zdravstva TK tražit će se način na koji bi taj problem bio rješen. UKC je spreman da pruži edukaciju i materijalnu pomoć uz saglasnost Vlade TK. Potrebno je da i osnivači domovova zdravlja, a to su lokalne zajednice, ulože napor te da se građanima pruži što kvalitetnija zdravstvena zaštita.

Pročitajte...