Za učenike u TK nastava putem internet-platforme i programa RTVTK počinje u ponedjeljak

Pripreme za početak on-line nastave  za osnovce i srednjoškolce u Tuzlanskom kantonu su u završnoj fazi. Škole su pokazale visok stepen i ozbiljnosti i spremnosti da se sa ovim važnim i odgovornim zadatkom uspješno iznesu, čulo se danas na sastanku kantonalnog Aktiva direktora osnovih škola, kojem su prisustvovali i resorna ministrica i direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Većina učitelja, nastavnika i profesora već je uspostavila komunikaciju sa svojim učenicima pa i određeni vid nastave rečeno je danas. Dogovoreni su i posljednji detalji u vezi s jedinstvenim nastavnim procesom, koji koordiniraju Ministarstvo za obrazovanje i nauku, Pedagoški zavod i Elektrotehnička škola iz Tuzle, a koji će se odvijati  putem internetskih platformi i programa Radio-televizije Tuzlanskog kantona. Za učenike do 5. razreda osnovne škole nastava će biti emitovana u programu Televizije Tuzlanskog kantona. Emitovanje će početi u ponedjeljak i to od  09.00 do 10.00 sati za učenike I razreda osnovne škole, od 10.00 do 11.00 sati za učenike II razreda, od 11.00 do 12.00 sati za III razred, od 12.15 do 13.30 za učenike IV razreda i od 14.15 do 15.30 za učenike V razreda.

Pripreme koje se vode posljednjih dana potvrdile su da je većina onih koji su na bilo koji način uključeni u obrazovni proces ozbiljno shvatila svoju zadaću, rečeno je danas, te izraženo očekivanje da će tako i ostati. Velika je odgovornost i na roditeljima, koji su vrlo važna karika, posebno kada je u pitanju praćenje izvršavanja obaveza koje će djeca dobijati u procesu on-line nastave, jer kako je više puta ponovljeno veoma je značajno da učenici shvate da je riječ o obaveznom nastavnom procesu, koji će biti praćen i ocjenjivan.

Ovisno o razvoju situacije s korona virusom blagovremeno će biti donošene sve odluke koje budu neophodne u nastavnom procesu koji će se izvoditi alternativnim metodama, rečeno je danas. Ono što je jasno poručeno je da bez obzira na razvoj situacije, završetak školske godine u Tuzlanskom kantonu neće biti doveden u pitanje.