‘Zanimljivi muzeji prekograničnog područja’ povezuju BiH i Crnu Goru (VIDEO)

“Zanimljivi muzeji prekograničnog područja” naziv je radionice koja je upriličena u utorak u Mostaru, a na kojoj su predstavljeni projekti za promicanje crnogorskih i bosanskohercegovačkih muzeja i turističkih potencijala koji su planirani tokom naredne godine.

Po riječima menadžera projekta “Zanimljivi muzeji” Rasima Tulumovića, ovim projektom se muzeji u prekograničnom području, prije svega u Hercegovini i prekograničnom dijelu Crne Gore, nastoje učiniti zanimljivijim za posjetioce.

– Prije svega se želi poboljšati način prezentacije u muzejima uvođenjem modernih tehnologija, LCD-ova, tableta, interakcijom, uspostavom nekih softvera, programa koji će omogućiti interakciju s posjetiocima i možda najatraktivniji – uvođenje opreme i softvera za virtuelnu realnost koja će, recimo, u muzeju u Jablanici omogućiti da se posjetilac nađe u samoj bitci na Neretvi, znači da bude na neki način učesnik te bitke – naglasio je Tulumović.

Napomenuo je kako se pored modernizacije, odnosno tehničkog opremanja muzeja u Jablanici i Nikšiću, također radi i na unapređenju načina prezentiranja i vođenja u muzejima.

– Tako da smo završili certifikaciju 22 vodiča po interpret Europe metodologiji u prekograničnom području, zatim u narednom periodu očekujemo izradu originalnih suvenira, standardizaciju ugostiteljskih usluga, obuku menadžera muzeja, povezivanje s muzejima i niz drugih aktivnosti – istaknuo je menadžer projekta.

Dodao je kako je projekt otprilike na polovini implementacije te da se tokom ovog mjeseca u Jablanici i Nikšiću očekuju prve isporuke robe i montiranje opreme kako bi se na proljeće moglo krenuti s intenzivnom promocijom.

– Današnja radionica je i posvećena toj promociji, pogotovo ciljnim grupama promocije jer je radi pandemije došlo do poremećaja na turističkom tržištu. Mi očekujemo da će većina turista koja će posjećivati i Hercegovinu, i Crnu Goru, biti domaći turisti i dijelom turisti iz Crne Gore, Srbije i Republike Hrvatske – ocijenio je Tulumović.

Na radionici je također dodijeljeno pet interpret Europe certifikata za osobe iz Hercegovine koje su uspješno završile obuku, položile ispit i dobile certifikat iz Brisela, a kurs su uspješno završile i položile ukupno 22 osobe.

Jedna od dobitnica certifikata Gabrijela Zekić Cvitković kazala je kako joj ovaj certifikat znači jako puno jer se ne radi o “običnoj” već o interaktivnoj radionici za turističkog vodiča.

– Radionice traju sedam sati dnevno i glavna srž radionice je da mi kao turistički vodiči ne pričamo posjetiocima o činjenicama već da njih uvedemo u priču i cijelu srž zbivanja – pojasnila je Cvitković.

Radionica “Zanimljivi muzeji prekograničnog područja” organizirana je u sklopu projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore pod nazivom “Zanimljivi muzeji-aMUSeumING”, koji financira EU, a implementira Udruženje LiNK s partnerima, a održana je uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Pročitajte...