Započela XI Likovna kolonija Breške

Bez obzira na veoma loše vremenske uvjete i kišu, 13 umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine pristiglo je na Breške u Tuzlu gdje će svoja umjetnička djela stvarati sve do petka 26. lipnja kada će biti upriličeno svečano zatvaranje likovne kolonije.

Umjetnici su puni optimizma i nade da će imati priliku uživati  u suncu kako bi doživjeli potpunu ljepotu ovog malog tuzlanskog mjesta. Među njima je i Merima Pirja, akademska slikarica iz Konjica, ali s dugogodišnjom sarajevskom adresom.

„Ovo mi je prvi put da sudjelujem na jednoj ovakvoj likovnoj koloniji. Prvi utisci su jako pozitivni. Domačini i gostoprimstvo su baš na nivou, a ambijent i priroda su posebni i inspirativni. Očekujem jedno jako lijepo iskustvo ovdje i nova poznanstva, jer kolonije uvijek izrode tako nešto. Jako sam sretna što sam dio ove kolonije“, kaže Merima Pirja.

Umjetnike je sinoć pozdravio i župnik župe „Breške“ fra Marko Antić te im poželio dobrodošlicu.

„Vjerujem da ćemo i ove godine vidjeti dvadesetak umjetničkih djela koja ostaju veliko umjetničko bogatstvo i nama i ovom gradu. Vjerujem da će se umjetnici lijepo osjećati u Breškama i među Breščanima“, istaknuo je.

Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla kaže da Breške na poseban način ožive u vrijeme održavanja likovne kolonije.

„Vjerujem da će tako biti i ove godine, bez obzira na koronavirus i kišu koja pada već danima. Zanimljivo je da u vrijeme trajanja kolonije mnogi ljudi posjete Breške, upoznaju umjetnike i žele vidjeti šta se to tako lijepo ovdje radi. Tako da likovna kolonija je zaista jedna lijepa priča u našem gradu“, istaknuo je Ivica Kovačević.

Ove godine zbog pandemije COVID-19 Likovna kolonija Breške ove godine ne nosi prefiks međunarodna te je ovo prilika da steknemo dojam o tome koliko Bosna i Hercegovina ima vrijednih i značajnih umjetnika čija djela su izlagana i u brojnim europskim zemljama.

Podsjećamo, prodajom umjetničkih radova nastalih na Likovnoj koloniji „Breške“ stipendiraju se nadareni učenici i đaci.

Pokrovitelji Likovne kolonije Breške su Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture, mladih i sporta Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla, Župa Breške te švicarska organizacija „Border free“.

Pročitajte...