Zatvoren Sajam pčelarstva “Medena Tuzla 2020”

Međunarodni Sajam pčelarstva “Medena Tuzla 2020”, zatvoren je danas, dodjelom medalja za kvalitet meda. 90 % uzoraka meda je od domaćih proizvođača, što je i cilj ovogodišnjeg Sajma. Prema izvršenim analizama, u kategoriji za najmed, pobjedu je odnio Mladen Kovačević iz Tuzle. Oko 180 proizvođača na ovogodišnjem Sajmu, predstavilo je svoje proizvode. Izlagači i kupci su zadovoljni učinkom, te je prema riječima Senada Hodžića – predsjednika OO Sajma Medena, ovogodišnji susret pčelara reultirao uspiješno.

Zlatni pehar za najmed na 15. Međunarodnom Sajmu pčelarstva Medena Tuzla, pripao je Mladenu Kovačeviću iz Tuzle. Među oko 180 uzoraka, njegov med ocijenjen je najboljim i najkvalitetnijim. Pčelarstvom se bavi oko 30 godina. Navodi da se ovaj posao mora raditi sa ljubavlju.

U kategoriji meda livada, zlatnu medalju osvojio je i med iz Koraja. Prema riječima sagovornika ovaj zlatni med karakteriše:

Ovo je jedna od najtežih godina za pčelare. Cilj ovogodišnjeg Sajma je promocija domaćih proizvoda. 90 % uzoraka upravo je domaća proizvodnja. Susret pčelara rezultirao je uspiješno, kupci te izlagači zadovoljni su postignutim.

Organizator ovogodišnjeg Sajma je savez pčelara TK, koji čini oko hiljadu 150 članova sa preko 30 hiljada košnica. Ovakvi Sajmovi su prilika za plasman njihovih proizvoda.

Sajmovi su odlična prilika za domaće proizvođače. Potrebno je podržati ih i odabrati ono najbolje – domaće. Od oko 200 uzoraka meda, 123 domaća uzorka su dobitnici zlatne medalje za kvalitet koji je potvrdila laboratorija Tehnološkog fakulteta u Tuzli.