Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, producirao je i predstavio Vodič za zdravu ishranu odraslih.
Vodič sadrži smjernice za zdravu ishranu koja je temelj za očuvanje vitalnosti i dugoročnog zdravlja organizma.
Smjernice će pomoći u razumijevanju uravnotežene ishrane, značaju promjene loših prehrambenih navika, pravilnog izbora namirnica i uživanja u zdravoj hrani, a sve s ciljem očuvanja, zaštite i unaprjeđenja vlastitog zdravlja.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić rekao je da zdravlje građana Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta javnozdravstvenog sistema.
– U vremenu kada se zdravstveni izazovi mijenjaju i kada nezarazne kronične bolesti postanu vodeći uzroci obolijevanja i smrtnosti, posebnu pažnju moramo posvetiti prevenciji – a zdrava ishrana je jedan od ključnih elemenata prevencije. Ovaj Vodič za zdravu ishranu odraslih rezultat je višegodišnjeg stručnog rada i iskustva naših epidemiologa, nutricionista i javnozdravstvenih radnika.
Njegova svrha je da na jednostavan i razumljiv način, potkrijepljen znanstvenim dokazima i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, građanima pruži pouzdane informacije i praktične savjete o pravilnoj ishrani. Vodič nije samo zdravstveni alat, već i društveni kompas – usmjeren ka postizanju ciljeva održivog razvoja, smanjenju zdravstvenih nejednakosti i očuvanju kvalitete života za sve generacije. Posebno naglašavamo važnost stvaranja zdravog okruženja, dostupnosti kvalitetnih i sigurnih namirnica, te međusektorske suradnje u promociji zdravih stilova života – rekao je Skočibušić.
Voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Aida Filipović Hadžiomeragić, kaže da je priprema, odnosno ažuriranje Vodiča za zdravu ishranu odraslih predviđeno zakonodavnim, političkim i strateškim okvirom Federacije Bosne i Hercegovine vezanim za ishranu i zdravlje uključujući: Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Strateški plan razvoja zdravstva Federacije BiH, Akcioni plan za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti u Federacije Bosne i Hercegovine i Strategiju za prevenciju, liječenje i kontrolu malignih neoplazmi Federacije BiH.
Ona je kazala da je novo izdanje Vodiča za zdravu ishranu odraslih pripremio stručni tim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH s ciljem da se ažuriraju postojeće smjernice za ishranu odraslog stanovništva, u skladu s najboljim međunarodnim praksama i novim istraživanjima i saznanjima o ishrani, sigurnosti hrane i utjecaju ishrane na zdravlje.
Glavni izvori koji se koriste za oblikovanje Vodiča bili su preporuke i tehnički dokumenti Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu kao i drugi relevantni međunarodni izvori.
Kao osnova za pripremu smjernica korištena je analiza situacije vezane za stanje uhranjenosti i prehrambene navike populacije odraslih u Federaciji Bosne i Hercegovine, podaci o morbiditetu i smrtnosti vezani za kronične nezarazne bolesti i bolesti izazvane hranom te analiza prehrambenog okruženja.
Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini financijski je podržao produkciju Vodiča za zdravu ishranu odraslih.
Vodič za zdravu ishranu odraslih distribuira se zdravstvenim radnicima, obrazovnim institucijama i donosiocima odluka u Federaciji BiH, građanima i medijima dostupan je na:https://www.zzjzfbih.ba/struktura/sektor-javnog-zdravstva/sluzba-za-promociju-zdravlja/publikacije/, priopćio je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.


