Zbog koronavirusa gubici turizma u svijetu dostigli 320 milijardi dolara

– Iznos prihoda izgubljen u periodu od januara do maja tri puta je veći od gubitka zabilježenog tokom duboke globalne ekonomske krize 2009. godine

MADRID (AA) – Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) objavila je da su ekonomski gubici u turističkom sektoru u svijetu dostigli 320 milijardi dolara tokom prvih pet mjeseci 2020. godine, nakon što je broj međunarodnih turista smanjen za 56 post zbog globalne pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iznos prihoda izgubljen u periodu od januara do maja tri puta je veći od gubitka zabilježenog tokom duboke globalne ekonomske krize 2009. godine.

“Podaci UNWTO-a pokazuje da je skoro potpuno zatvaranje uvedeno kao odgovor na pandemiju rezultiralo s 98 posto manje međunarodnih turista u maju u odnosu na isti period 2019. godine”, naveli su iz UNWTO-a.

Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UN-ove organizacije, izjavio je da je veoma važno da se što prije pokrene i stabilizira sektor turizma u svijetu.

“Ovi posljednji podaci jasno govore o važnosti ponovnog pokretanja turizma čim bude bezbjedno da se to uradi”, kazao je Pololikashvili.

Naglasio je da dramatični gubici predstavljaju ogroman rizik za prihode miliona ljudi širom svijeta, a sve vlade imaju odgovornost da zaštite radna mjesta i kompanije.

Turistička industrija širom svijeta zbog pandemije našla se pod nezapamćenim pritiskom. Otkazana je većina domaćih i međunarodnih putovanja, što je dovelo do značajnog smanjenja prihoda i problema s likvidnošću za sve koji se bave turizmom. I turistička poduzeća i turisti i dalje se suočavaju s neizvjesnošću.

Pročitajte...