Zbog prosjačenja pedeset maloljetnika smješteno u hraniteljske porodice i ustanove

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona je u povodu Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima organizirala kampanju prevencije u Tuzli gdje su službenici policije, gradskog Centra za socijalni rad i predstavnici nevladinih organizacija s kojima sarađuje policija razgovarali s građanima i pozivali ih da prijavljuju ukoliko znaju za prosjačenje, iznude ili druge slučajeve u kojima su žrtve djeca ili odrasle osobe.

novinar Azra Mešić

Žrtve trgovine najčešće su djeca, kažu pripadnici MUP-a koji su unazad 18 mjeseci, samo u Tuzli identifikovali  šezdesetero djece koja su prinuđena da prose.

  • Mi smo već od 2017. u kontinuitetu procesuiramo ova krivična djela gdje uspijevamo da identifikujemo više djece u predmetu, po šestero djece, gdje ih zbrinjavamo i pruža im se adekvatna podrška, a počinioci se sankcionišu i imamo već i pravosnažne presude, kazao je ovom prilikom Mehmedalija Fišeković, inspektor u MUP-a TK.

Tuzlanski Centar za socijalni rad je u periodu od 2015. do 2019. godine je imao informaciju o 257 djece koja sama ili u pratnji roditelja prose na ulici.

  • Sa roditeljima se radi na povratku djece u biološke porodice, ali ako ne postoje uslovi da se vrate onda se pronalaze druga rješenja, da li hraniteljske porodice ili smještaj u ustanove socijalne zaštite, kazao je Nedeljko Jurkić, socijalni radnik u Centru za socijalni rad u Tuzli.

U ovom periodu pedesetoro djece zatečene u prosjačenju su smjestili hraniteljske porodice i ustanove socijalnog zbrinjavanja. Kad je u pitanju njihova zloupotreba i eksploatacija situacija je alarmantna jer su resursi za podršku žrtvama nedovoljno efikasni, kažu u nevladinim organizacijama koje posreduju u identifikaciji i zbrinjavanju ove djece. Postepeno rade na unapređenju referalnih mehanizama za postupanje sa žrtvama kroz protokol.

  • Ono što je vrlo važno je da mi kroz ovaj protokol obavezujemo obrazovni sistem da radi na edukaciji djece i njihovih roditelja kad je riječ o svakom vidu eksploatacije djece, također da proaktivno identifikuje djecu koja su potencijalne žrtve, kaže Mirsada Bajramović, direktorica Udruženja Zemlja Djece u BiH iz Tuzle.

Tuzlanski kanton je jedinstven u državi po tome, jer su škole dužne prijaviti centrima za socijalni rad ukoliko djeca neopravdano izostanu tri dana zaredom iz škole. Nakon toga institucije i MUP postupaju po protokolu. No, sistem može biti i bolji, kažu.

  • Radimo na jednom vrlo važnom elementu koji će biti komplementran ovom protokolu, a to je formalizacija mobilnog tima za identifikaciju žrtava trgovine ljudima. Ono što je važno je da u Tuzli od 2017. godine radi mobilni tim koji je multisektoralan i koji se sastoji od predstavnika policija, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija u BiH i Bolja budućnost, kaže Dragana Bulić, djelatnica Organizacije World Vision u BiH.

Predstavnici ovih institucija, ustanova i organizacija su današnjom informativnom kampanjom pozvali građane da  se odvaže prijavljivati slučajeve prosjačenja, seksualnog iskorištavanja, prisilnog rada i krađe za koje znaju, kako bi i sami pomogli u sprečavanju trgovine ljudima.

Pročitajte...