Zbog suše bilježe se velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji

Konačan bilans poljoprivredne proizvodnje još uvijek nije poznat. Kolike su štete koje su poljoprivrednici pretrpjeli tokom ove godine biće poznati krajem septembra. Očigledno je da ćemo se zbog vremenskih neprilika suočiti sa slabim urodom što u konačnici može usloviti i već najavljeno poskupljenje hrane. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK kažu da je vizija razvoja ove grane privrede u plasteničkoj proizvodnji i uvođenju novih poticaja. Poljoprivredna proizvodnja na području Tuzlanskog kantona, zbog vremenskih neprilika koje su zabilježene od početka godine do danas, već je ocijenjena vrlo lošom. Kasni mraz, grad i suša očigledno će se odraziti na smanjene prinose i velike štete. Iz resornog ministarstva navode da će se o konačnim štetama moći govoriti kada svi usjevi budu zbrinuti.
“Ovo je izuzetno teška godina za poljoprivredne proizvođače u TK. Počela je sa niskim temperaturama tokom vegetacije, a sada imamo sušu. Kiša bi dobro došla i zbog vode i zbog poljoprivrede”, izjavio je Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.
Štete su već nanesene na skoro svim vrstama kultura, kaže ministar Smajlović.
“I tu je sada ono što svi mi koji odlučujemo u ime poljoprivrede na svi nivoima vlasti moramo iznaći rješenja i mogućnosti za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji. Ja znam da je teško obezbijediti sredstva, ali to je neophodno”, navodi ministar Smajlović..
U narednom periodu treba uložiti dodatne napore kako bi zaštitili i održali domaću proizvodnju. Vrlo važna stvaka je i njeno kontrolisanje.
“Nama fali sistem za navodnavanje. Moralo ulagati u to iako je riječ o velikim ulaganjima. Vrijeme i klimatske promjene mnogo su se promijenili i mi moramo ići u tom pravcu da što više ontrolišemo tu proizvodnju od izbora novih sorti s obziromna nove vremenske prilike”, mišljenja je resorni ministar.
Ministar rješenje vidi i u plasteničkoj proizvodnji.To je, kako kaže, ono što već odavno rade zemlje regiona. Podsjeća da je Vlada Tuzlanskog kantona, rebalansom budžeta, poticaje za poljoprivredu povećala za sa četiri i po na sedam miliona KM i da je opredjeljenje Vlade da se ova grana privrede u budućnosti razvija uz uvođenje novih poticajnih mjera.