Zbog velikog interesa publike izložba ‘Sarajke na platnima bh. slikara’ produžena je do 01. aprila

Zbog velikog interesa javnosti i izuzetne posjećenosti izložba «Sarajke na platnima bh. slikara“ autorice Indire Kučuk-Sorguč produžena je do 01. aprila 2019.  Posjetitelji je mogu pogledati u Brusa bezistanu, jednom od depandansa Muzeja Sarajeva

 Izložba «Sarajke na platnima bh. slikara» koncipirana je tako da prezentira kroz različite likovne forme, stilove i umjetničke prosedée, a najviše u portretskom izrazu, žene – stanovnice Sarajeva, Sarajke svojim bićem, duhom, požrtvovanjem i stvaralaštvom. One su Sarajevo odabrale, one su Sarajevo živjele i Sarajevo je živjelo u njima. One se zovu: Rahela, Una, Joka, Jovanka, Elma, Adela, Milka, Staka, Nada, Mica, Fajdinica, Zlatka, Djevojka, Sarajka, Milica, Maša… ili jednostavno Žena.

Ova izložba predstavlja izdvojeni segment znanstveno-istraživačke radnje iz antropologije u kojoj autorica Indira Kučuk-Sorguč proučava evolucijsku prošlost našeg stanovništva od razine genetike do razine kulture s posebnim akcentom na sarajevske žene, predvoditeljice emancipacije od kraja 19. do početka 21. stoljeća.

Na izložbi je predstavljeno 33 umjetničkih djela od 22 autora među kojima su djela koja bi s ponosom mogla krasiti zidove prestižnih svjetskih galerija. Od toga su četiri slikarice, četiri naše vrhunske umjetnice koje smo predstavili s tri autoportreta (Behr, Todorović, Novaković), dok je Nevenka Georgijević-Ilić oslikala u renesansnom maniru svoje viđenje sarajevske žene.

Imena umjetnika koja su ih naslikala, a koja su odavno ušla u anale bosanskohercegovačke likovne scene, su: Kabiljo Danilus, Roman Petrović, Atanasije Popović, Gabrijel Jurkić, Petar Tiješić, Špiro Bocarić, Nada Novaković, Vojislav Hadžidamjanović, Mica Todorović, Adela Behr, Mersad Berber, Dobrivoje Beljkašić, Alija Hafizović Haf, Salim Obralić, Mario Mikulić,  Đoko Mazalić, Ismet Mujezinović, Nevenka Georgijević-Ilić i Mirsad Mustajbašić. I među njima istaknuti bečki slikar austrougarske epohe Carl Fröschl.

  • Počeli smo našu godinu jubileja – 70 godina Muzeja Sarajeva, fascinantnom izložbom naše kustosice Indire Kučuk-Sorguč koja je pobudila nezapamćen interes javnosti za izložbu ovoga tipa. S obzirom da smo pokazali umjetnička djela koja se ne izlažu često, pozivamo one koji nisu pogledali izložbu da dođu u Brusa bezistan i uživaju u ovim veličanstvenim umjetničkim djelima, istakao je direktor Muzeja Sarajeva g. Mirsad Avdić.