“Zelena knjiga” osvojila Oskar za najbolji film

Film “Zelena knjiga” (Green Book) režisera Petera Farrellya, biografska komedija-drama smještena na američkom jugu, prema ocjeni Američke filmske akademije, najbolji je film u 2019. Film je urađen prema istinitoj priči i govori o odnosu Afromaeričkog klasičnog i jazz pijaniste Dona Shirleya i njegovog vozača i tjelohranitelja Tonya Vallelonga.

Radnja je smještena 60-ih godina u Americi, a film je na dodjeli Oscara u Dolby teatru simbolično predstavio legendarni američki kongresmen i aktivista za ljudska prava John Lewis, prijatelj dr. Martina Luthera Kinga.

Oscara za najbolju mušku ulogu dobio je Rami Malek za “Boemsku rapsodiju” (Bohemian Rhapsody) za sjajno odigranu ulogu Freddija Mercurya, frontmena legendarnog Queena.

Britanska glumica Olivia Colman dobila je Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu u filmu “Miljenica” (The Favourite) za portret britanske kraljice Ane. Iako je film imao deset nominacija, to je jedini Oscar za “Miljenicu” koji je uz “Romu” imao najviše nominacija.

Alfonso Cuaron najbolji je režiser, a njegov meksički film “Roma”, iza kojeg stoji Netflix, najbolji je film ne-egleskog govorno područja, a Oscara je dobio i za najbolju fotografiju.

Regina King dobila je Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu “Ako bi Beale ulica mogla da priča” (If Beale Street Could Talk), a Marashala Ali za najbolju mušku sporednu ulogu za “Zelena knjiga”. To je njegov drugi Oscar. Film “Zelena knjiga” je trećeg Oscara dobio i za najbolji orginalni scenario.

Spike Lee dobio je nagradu za najbolji adaptirani scenario za “Crnog Klansmena” (BlacKkKlansman), a legendarni reditelj i aktivista nakon toga je održao vatreni govor i cijelu dvoranu digao na noge sa ovacijima.

Prošlogodišnji hit “Crni Panter” (Black Panther) dobio je Oscare za kostime, produkciju i originalni score.

“Bohemian Rhapsody”, osim za glavnu mušku ulogu, takođe je dobio još tri Oscara za zvuk, miks zvuka i editovanje filma.

Očekivano, Lady Gaga je dobila Oscara za najbolju orginalnu pjesmu i to je jedini Oscar za “Zvijezda je rođena” (A Star Is Born) koji je imao ukupno šest nominacija.

Jedan od najupečatljivijih događaja ovogodišnje dodjele 91. dodjele Oscara je upravo bila izvedba Lady Gage i Bradleya Coopera, noseće pjesme filma “Shallow”.

(RTVTK/RFE)

Pročitajte...