Željezničari PP Tuzla obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Danas, 28.02.2019. godine u 10.00 sati, na platou Upravne zgrade PP Tuzla, u organizaciji Unije veterana željezničara JOB Tuzla i sindikata koji dijeluju na ŽFBiH pri PP Tuzla, obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na dostojanstven i prigodan način odana je počast svim željezničarima koji su dali svoje najvrijednije-svoje živote za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, nakon čega su prestavnici JOB-a kao i sindikata koji djeluju na Željeznicama FBiH položili cvijeće na spomen obilježiju poginulim željezničarima PP Tuzla.

Prisutnim se, ispred UG Unije veterana željezničara-JOB Tuzla, predsjednik Muhamed Osmanović zahvalio na prisustvu i obratio prigodnim referatom, koji prenosimo u cijelosti:

“Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovinejoš od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31%građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog. BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH. Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovinaje 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja. Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svojdržavnopravni i historijski kontinuitet. U američkom graduDaytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je uParizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država. Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika). 28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Iskreno od srca, želim Vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE! “, rekao je gospodin Osmanović.

Povodom ovog značajnog praznika, SSŽR u BiH-Sindikalna organizacija regije Tuzla, svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno željezničarima i članovima njihovi obitelji upućuje iskrene čestitke sa željom da još mnogo ovih praznika doživite u zdravlju i sreći. Sretan vam DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

Pročitajte...