Zimski uslovi u Vučjaku posebno teški za djecu migrante

BIHAC, BOSNIA AND HERZEGOVINA - DECEMBER 05: 14-year-old Afghan boy Raz Muhammed (R), one of the many irregular migrant children living in Vucjak camp and who left his country about 2 years ago, is seen holding banners at the camp 'Vucjak' near Bihac, where irregular migrants, who were not allowed to cross the Croatian border live in, on December 05, 2019 in Bosnia and Herzegovina. Many irregular migrant children, aged 12 to 17, live in the Vucjak Camp, are struggling to survive in harsh winter conditions. Irregular migrants wait Croatia to open the border gate. About 500 irregular migrants, living in makeshift tents, wait the border gate to be opened in the freezing cold at the camp. Hundreds of irregular migrants are stranded at Bosnia and Herzegovina's border with Croatia. Only 15 kilometres from the Croatian border, irregular migrants are living in subhuman conditions in a makeshift camp, with only the dream of reaching the prosperous western European countries keeping them alive. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )
– U Vučjaku se ovih dana nalazilo nekoliko stotina migranata, među kojima su i maloljetnici uzrasta između 12 i 17 godina

BIHAĆ (AA) – Kayhan Gul

Naredne sedmice će, prema dogovoru ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafe Ružnića početi izmještanje migranata iz neuslovnog kampa Vučjak.

Upravo u Vučjaku se ovih dana nalazilo nekoliko stotina migranata, među kojima su i maloljetnici uzrasta između 12 i 17 godina. Hladno vrijeme, snijeg i neuslovni kamp otežavali su život i odraslima, a situacija je naročito teška bila za djecu, pogotovo kada su temperature zraka padale i do deset stepeni ispod nule.

Djeca migranti su na put nade kretala s rođacima, prijateljima i poznanicima, a cilj im je doći do zemalja Zapada gdje imaju porodice i rođake.

Ova djeca, za razliku od vršnjaka u mnogim zemljama, ne znaju šta znači slobodno se igrati i imati sigurnu budućnost. Oni sanjaju o tome da dođu do rođaka i porodice koji borave u evropskim zemljama među kojima su Belgija, Italija i Francuska.

Zimski uslovi mogu biti izrazito teški za mnogu djecu, a tek onu koja su oskudno odjevena čak i kada su temperature mnogo više.

Ipak, maloljetni migranti u kampu Vučjak čekaju priliku da dođu na prostor Evropske unije (EU). Mnogi od njih su nekoliko puta do sada pokušali preći granicu s Hrvatskom, bez obzira na nivo opasnosti s kojom se suočavaju.

Jedan od njih je i 15-godišnji Pervez koji je prije devet mjeseci na put prema Evropi krenuo iz Afganistana. Do Turske je putovao s prijateljem, a od Turske s amidžom.

Roditelji su mu ostali u Afganistanu, a on namjerava doći u Belgiju gdje ima rođake.

Slična sudbina zadesila je i 17-godišnjeg Muhammeda koji je pješke prešao iz Afganistana u Iran, a potom iz Turske morskim putem u Grčku. Putovanje je bilo izrazito teško i iscrpljujuće.

Dodao je kako je jedno vrijeme radio u Grčkoj kako bi zaradio novac za nastavak puta. Preko Sjeverne Makedonije i Srbije, došao je u Bosnu i Hercegovinu.

“Ne želim ostati ovdje. Tri puta sam pokušavao preći u Hrvatsku, ali su me svaki put uhvatili i poslali nazad”, rekao je Muhammed.

Pakistanac Rezvan (15) je ilegalno prešao u Hrvatsku gdje je uhvaćen i vraćen u Bosnu i Hercegovinu, odakle se nastoji javiti porodici.

Za Anadolu Agency (AA) ispričao je kako je na put krenuo s nekoliko starijih od sebe i da želi doći do Italije gdje namjerava raditi i dio novca slati porodici u Pakistanu.

U kampu se nalazi i 14-godišnji Raz Muhammed koji je prije dvije godine krenuo na put iz Afganistana. Njegov cilj je doći do rođaka u Francuskoj.

U Bosni i Hercegovini boravi već mjesec dana.

“Nedavno sam pao u vodu dok sam pokušavao preći u Hrvatsku. Od utapanja me spasio prijatelj. Kasnije nas uhvatila policija i poslala nazad”, rekao je Muhammed.

Traži otvaranje granica kako bi nastavio svoj put.

“Ne želim u druge kampove. Ranije smo htjeli ići u te kampove, ali nisu primali Afganistance. Sad nas oni žele odvesti, a mi nećemo”, rekao je Raz Muhammed.

U jednom dijelu kampa borave i dva maloljetna migranta. Jedan je 12-godišnji Fazal koji je s amidžom krenuo iz Afganistana, a drugi je 16-godišnji Alim iz Pakistana. Oni promrzlim ručicama nastoje umijesiti tijesto i napraviti hranu.

Migranti već nekoliko dana odbijaju hranu koju im nude volonteri Crvenog krsta, a u kampu sami prave jela skladno svojim oskudnim mogućnostima.