Zimski uslovi u Vučjaku posebno teški za djecu migrante

– U Vučjaku se ovih dana nalazilo nekoliko stotina migranata, među kojima su i maloljetnici uzrasta između 12 i 17 godina

BIHAĆ (AA) – Kayhan Gul

Naredne sedmice će, prema dogovoru ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafe Ružnića početi izmještanje migranata iz neuslovnog kampa Vučjak.

Upravo u Vučjaku se ovih dana nalazilo nekoliko stotina migranata, među kojima su i maloljetnici uzrasta između 12 i 17 godina. Hladno vrijeme, snijeg i neuslovni kamp otežavali su život i odraslima, a situacija je naročito teška bila za djecu, pogotovo kada su temperature zraka padale i do deset stepeni ispod nule.

Djeca migranti su na put nade kretala s rođacima, prijateljima i poznanicima, a cilj im je doći do zemalja Zapada gdje imaju porodice i rođake.

Ova djeca, za razliku od vršnjaka u mnogim zemljama, ne znaju šta znači slobodno se igrati i imati sigurnu budućnost. Oni sanjaju o tome da dođu do rođaka i porodice koji borave u evropskim zemljama među kojima su Belgija, Italija i Francuska.

Zimski uslovi mogu biti izrazito teški za mnogu djecu, a tek onu koja su oskudno odjevena čak i kada su temperature mnogo više.

Ipak, maloljetni migranti u kampu Vučjak čekaju priliku da dođu na prostor Evropske unije (EU). Mnogi od njih su nekoliko puta do sada pokušali preći granicu s Hrvatskom, bez obzira na nivo opasnosti s kojom se suočavaju.

Jedan od njih je i 15-godišnji Pervez koji je prije devet mjeseci na put prema Evropi krenuo iz Afganistana. Do Turske je putovao s prijateljem, a od Turske s amidžom.

Roditelji su mu ostali u Afganistanu, a on namjerava doći u Belgiju gdje ima rođake.

Slična sudbina zadesila je i 17-godišnjeg Muhammeda koji je pješke prešao iz Afganistana u Iran, a potom iz Turske morskim putem u Grčku. Putovanje je bilo izrazito teško i iscrpljujuće.

Dodao je kako je jedno vrijeme radio u Grčkoj kako bi zaradio novac za nastavak puta. Preko Sjeverne Makedonije i Srbije, došao je u Bosnu i Hercegovinu.

“Ne želim ostati ovdje. Tri puta sam pokušavao preći u Hrvatsku, ali su me svaki put uhvatili i poslali nazad”, rekao je Muhammed.

Pakistanac Rezvan (15) je ilegalno prešao u Hrvatsku gdje je uhvaćen i vraćen u Bosnu i Hercegovinu, odakle se nastoji javiti porodici.

Za Anadolu Agency (AA) ispričao je kako je na put krenuo s nekoliko starijih od sebe i da želi doći do Italije gdje namjerava raditi i dio novca slati porodici u Pakistanu.

U kampu se nalazi i 14-godišnji Raz Muhammed koji je prije dvije godine krenuo na put iz Afganistana. Njegov cilj je doći do rođaka u Francuskoj.

U Bosni i Hercegovini boravi već mjesec dana.

“Nedavno sam pao u vodu dok sam pokušavao preći u Hrvatsku. Od utapanja me spasio prijatelj. Kasnije nas uhvatila policija i poslala nazad”, rekao je Muhammed.

Traži otvaranje granica kako bi nastavio svoj put.

“Ne želim u druge kampove. Ranije smo htjeli ići u te kampove, ali nisu primali Afganistance. Sad nas oni žele odvesti, a mi nećemo”, rekao je Raz Muhammed.

U jednom dijelu kampa borave i dva maloljetna migranta. Jedan je 12-godišnji Fazal koji je s amidžom krenuo iz Afganistana, a drugi je 16-godišnji Alim iz Pakistana. Oni promrzlim ručicama nastoje umijesiti tijesto i napraviti hranu.

Migranti već nekoliko dana odbijaju hranu koju im nude volonteri Crvenog krsta, a u kampu sami prave jela skladno svojim oskudnim mogućnostima.

Pročitajte...