“Živa lomača” – 29. godina od najbrutalnijeg zločina

Na današnji dan prije 29. godina dogodio ratni zločin nad civilima u Pionirskoj ulici u Višegradu. Zločin poznat kao Živa lomača desio se 14. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su pokušali spasiti se bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići za slobodnu teritoriju – Kladanj. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana.

Za Višegradsku lomaču pravosnažno su pred Haškim trubunalom osuđeni Milan i Sredoje Lukić.

Milan Lukić osuđen je na doživotni zatvor, a Sredoje na 28 godina.

Za spaljivanje civila u Pionirskoj ulici pred Sudom BiH na 20 godina zatvora osuđen je i Radomir Šušnjar, koji je uhapšen u Francuskoj 2014. godine, a u aprilu 2016. godine izručen Bosni i Hercegovini.

Pored ovog, 27. juna 1992. godine na Bikavcu su 72 osobe zarobljene u kući Mehe Aljića i onda žive zapaljene.

Spaljivanje civila, po okrutnosti i broju žrtava, najmasovniji je i najmonstruozniji zločin koji je poznat kao Živa lomača.

Tog dana pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici”, na čelu s Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali su bošnjačke civile u kuću, većinom žene i djecu.

Sve izlazi iz kuće su blokirali, a onda su je zapalili. U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su pokušali spasiti se bjekstvom kroz prozor.

Najmlađa žrtva bila je beba od dva dana, a najstarija žrtva je imala 79 godina.

Pročitajte...