Žrtve očekuju da pravda bude zadovoljena nakon presude Mladiću

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Podrinjci s pravom očekuju da general Ratko Mladić bude proglašen krivim za najteže zločine, saopćeno je iz Udruženja intelektualaca Podrinja.

– Izricanje presude Ratku Mladiću, generalu i ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske za genocid, udruženi zločinački poduhvat, etničko čišćenje i druge najteže ratne zločine kojih se gnuša moderno čovječanstvo mora predstavljati pomak ka ostvarivanju pravde u Bosni i Hercegovini – navode u saopćenju.

Mišljenja su da će „ta presuda morati stvoriti temelje za zadovoljenje mogućeg minimuma pravde za žrtve režima čiji je eksponent bio general Ratko Mladić, posebno za žrtve genocida u Podrinju i Krajini u kojima je planirao i proveo u djelo najmasovnije i najokrutnije zločine“.

Iz Udruženja intelektualaca Podrinja ističu da su “okrutni zločini pod komandom generala Mladića takvih razmjera i s tolikim brojem žrtava da je nemoguće očekivati da svi potomci žrtava prihvate s olakšanjem presudu, ma kakva ona bila”.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović očekuje da sve što u optužnici bude potvrđeno bude satisfakcija za sve žrtve počevši od genocida u Srebrenici i genocida u drugim gradovima za koje je Tužilaštvo prikupilo dokaze.

– Očekujemo presudu i za udruženi zločinački poduhvat i to je satisfakcija za žrtve – istakao je Tahirović.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa očekuje da Haški tribunal Ratku Mladiću izrekne najveću moguću kaznu.

– Ova je jedna od najvažnijih presuda koja treba biti donesena, a nadamo se da će biti adekvatna – izjavio je za Fenu bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković uoči izricanja presude haškom optuženiku za ratne zločine Ratku Mladiću.

Duraković, koji je i sam preživjela žrtva genocida, smatra da je od dvije historijske ličnosti kojima je suđeno u Haagu, pored Karadžića koji je presuđen u prvom stepenu i Miloševića koji nažalost nije dočekao presudu, Mladić treća najvažnija historijska ličnost koja će, kako se nada, dobiti najrigorozniju moguću kaznu za zločine u BiH.

– Naravno, ne vjerujem da će zaobići dokazivanje zločina genocida u Srebrenici i opsadu Sarajeva i sve ono što mu je stavljeno na teret. Očekujemo da će to biti najveća kazna i da će ona sigurno biti ključna prekretnica generalno u odnosima, a posebno za njegovu vezu sa Srbijom jer je on zvanično penzioner Jugoslovenske narodne armije, odnosno sadašnje Srbije – navodi Duraković.

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević očekuje da će presuda koju će Haški tribunal danas izreći Ratku Mladiću biti zadovoljavajuća, odnosno da će to sigurno biti presuda za genocid u Srebrenici.

– Iskreno se nadam da će dokumentacija koju je Tribunal uvažio, a to je dokumentacija o masovnoj grobnici Tomašica, biti uvažena i da će se optužnica proširiti i na ostalih šest općina, zajedno s Prijedorom, što je jako važno. Jer, na tom treba dokazivati da je najvažniji streteški cilj bio odvajati Srbe od nesrba, a cilj je bilo i etničko čišćenje i genocid – izjavila je za Fenu Memišević.

Dodala je da mnogi očekuju da će presuda biti identična kao i Karadžićeva.

– Iskreno se nadam da će ova presuda biti nešto jača – kazala je Memišević, dodajući kako uvažava i činjenicu da je Tribunal “već dosta star, trom i da na tom nivou baš i ne može da donese pravdu jer nema političke volje”.

– Sa presudom koju će Haški tribunal izreći ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću izlazimo sa terena emocija koje su u potpunosti opravdane u ovom slučaju, na teren historijskih činjenica – ocijenio je za Fenu direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović.

Istakao je da svaka ovosvjetska sudska kazna, pa čak i ona doživotna, nije i ne može biti dovoljna za zločine za koje je odgovoran Ratko Mladić.

Profesor na Odsjeku za filozofiju, holokaust i genocid na američkom Southern Connecticut State Univerzitetu David Pettigrew u razgovoru za Fenu izrazio je nadu da će bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić biti osuđen po svim tačkama optužnice.

Ukoliko bi Mladić bio osuđen za zločine, Pettigrew očekuje da će nakon toga međunarodna zajednica shvatiti da je Republika Srpska osnovana i uspostavljena genocidnom ili kriminalnom namjerom, te da je priznanje Republike Srpske u Daytonu moralni neuspjeh.

– Stoga, osuđujuća presuda u ovom slučaju može biti prekretnica, dovodeći postojanje Republike Srpske u pitanje te pružajući šansu Bosni i Hercegovini da se ponovo ujedini kroz ustavnu reformu – mišljenje je ovog uglednog profesora.

Nada se i da će Mladićeva očekivana osuda dovesti do drugih važnih inicijativa, poput usvajanja državnog zakona koji zabranjuje glorifikaciju ratnih zločinaca i negiranja genocida, jer bi takve inicijative pružile mogućnost za stvaranje pravednije budućnosti u BiH.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Illinoisu i pravnik koji je zastupao Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Francis Boyle vjerujem da će bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladić biti osuđen za zločine za koje je optužen, kao što je bio slučaj s bivšim predsjednikom RS-a Radovanom Karadžićem.

Međutim, on je u razgovoru za Fenu izrazio bojazan da će Haški tribunal presudu Mladiću “očistiti” od dokaza koji će uputiti na nesumnjivu činjenicu da su bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, Beograd i Srbija bili ti koji su odgovorni za sve ono što je Mladić radio u BiH.

Ugledni američki pravnik tvrdi da je Milošević imenovao Mladića da preuzme njegovu kampanju etničkog čišćenja i genocida u BiH.

Međutim, Boyle ne vjeruje da će bilo koja od ovih činjenica biti u presudi, mada je mišljenja da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ima sve ove dokaze, jer je od Srbije bilo zahtijevano da preda zapisnike sa sastanaka Nacionalnog Vijeća sigurnosti Haškom Tribunalu.

– Ali, Haški tribunal nije ništa uradio s tim prilikom donošenja presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, što je skandalozno i sramno. Isto se odnosi i na slučaj presude Karadžiću – naglasio je.

Stoga, poznati profesor međunarodnog prava kaže da će Mladić biti osuđen, ali da se boji da će dokazi o kontroli koju je imao Beograd biti izbrisani.

– Razlog tome je, kao što sam i ranije govorio, što Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje, koje praktično upravljaju Haškim tribunalom, jednog dana žele integrirati Srbiju u NATO i EU, a to se ne može uraditi ako Haški tribunal i Međunarodni sud pravde optuže Srbiju da je kriva i odgovorna za genocid u BiH – istakao je.

Zbog toga su, smatra Boyle, ti dokazi “izbrisani” iz presuda Karadžiću i Šešelju, tako da bosanskohercegovačke vlasti nisu imale nikakve informacije koje bi im zaista koristile da ponovno pokrenu tužbu BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Srbije, za genocid, koja je prvobitno bila pokrenuta 1993. godine.

Osnivač Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica koalicije za REKOM Nataša Kandić očekuje da Haški tribunal osudi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor.

Ona je mišljenja da nema nikakvih specijalnih razloga da se dogodi da presuda Ratku Mladiću ne bude istovjetna kao što je kazna njegovoj dvojici oficira te stoga je očekivano da kazna bude doživotna.

– Očekivano je i to da niko ne bude zadovoljan, prije svega mislim na porodice žrtava, zato što zbilja ne postoji kazna kojom se može kazniti čovjek, oficir, komandant za ono što se dogodilo u posljednjem ratu u BiH – ocijenila je za Fenu Kandić.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...