Žrtve zločina očekuju doživotnu kaznu zatvora za Radovana Karadžića

Sutrašnju pravosnažnu presudu sa velikim očekivanjima ali i određenom dozom straha čekaju brojne žrtve. Svi su saglasni u jednom, da priželjkuju doživotnu kaznu za počinjene zločine ne samo za dokazani genocid u Srebrenici nego i u ostalih 7 općina za koje se Karadžić tereti. S druge strane, pribojavaju se kako će se izricanjem presude stoviriti pogodan  poligon za, kako kažu, njena iskrivljena tumačenja koja mogu dovesti do daljeg razdora i udaljiti ljude od pomirenja i suživota.

Brojne žrtve rata u BiH sutra će u Hagu  čekati pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću. Među njima će biti Nura Begović koja je u srebreničkom genocidu izgubila brata i još 16 članova porodice. Nada se da će mu biti dosuđena doživotna kazna te da će osim za dokazani genocid u Srebrenici biti osuđen i za zločine počinjene u ostalih 7 općina za koje se tereti.

 

Ono što posebno vrijeđa žrtve je to što zločini u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku u prvostepenoj presudi nisu okarakterisani kao zasebni planirani zločini u okviru genocidnog plana.  Među tim žrtvama je i Bakira Hasečić koja je i sama bila žrtva silovanja i torture skupa s porodicom u Višegradu 1992. godine.

 

U Hagu će sutra presudu čekati i bivši logoraš, Jasmin Mešković koji je u aprilu 1992. godine zarobljen u Brčkom, odakle je više puta premještan i mučen. Od logora u Sremskoj Mitrovici do razmjene u Tuzli preživio je, kako kaže, golgotu. Danas je tu kao živi svjedok Karidžićevih zločina.

 

Sve žrtve sa kojima smo razgovarali probojavaju se šta će se desiti nakon izricanja presude. Iz predhodnih suđenja, kažu, da se zaključiti kako su mnogi slučajevi ili zaboravljeni ili su dobili nova pogrešno iskonstruirana tumačenja.

 

Bez obzira na to kakav ishod bude žrtve su saglasne u jednom, da se odluke Suda u Hagu moraju poštovati kako bi budućim generecijama poslužile kao opomena da se nikome i nikada ne ponovi rat kakav je bio u BiH.

Pročitajte...