BiH: Počela zvanična predizborna kampanja za lokalne izbore

– U emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom političkom subjektu, te zvaničnici na svim nivoima vlasti koji su kandidati na izborima ne smiju imati povlašten položaj prema drugim učesnicima u izbornom procesu, poručeno je iz CIK-a BiH

SARAJEVO (AA) – U Bosni i Hercegovini jutros je počela zvanična predizborna kampanja uoči lokalnih izbora koji će se održati 15. novembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, u skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine koji će se održati u nedjelju, 15. novembra, danas je dan kada službeno počinje izborna kampanja i traje do 14. novembra do 7 sati ujutro kada nastupa izborna šutnja.

Po odredbama Izbornog zakona BiH izborna kampanja se definira kao “period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima“.
Političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata i neovisni kandidati imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača i štampati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Nadležna gradska/općinska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji suovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Političkim subjektima je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna (rodna) ravnopravnost, te postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje

Istovremeno političkim subjektima zabranjeno je i nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, te lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju se posebno skreće pažnja, je korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta.

“Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti”, poručeno je iz CIK-a BiH.

U emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom političkom subjektu, te zvaničnici na svim nivoima vlasti koji su kandidati na izborima ne smiju imati povlašten položaj prema drugim učesnicima u izbornom procesu.

“Informiranje o redovnim aktivnostima zvaničnika na svim nivoima vlasti prema odredbama Izbornog zakona BiH dopušteno je u okviru informativnih programa elektronskih medija, bez navođenja njihove kandidature na izborima i stranačke pripadnosti, kad god se radi o aktivnostima koje proizilaze iz zakonom utvrđenog djelokruga tijela kojima pripadaju”, naglašavaju iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

CIK BiH pozvao je i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.