Zvizdić: Granica na Drini je granica između države BiH i države Srbije (VIDEO)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, upitan da prokomentira „prekrajanje granica“ o kojima je ponovo govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazao da je „granica na Drini granica između države Bosne i Hercegovine i države Srbije, ona je tu stoljećima i ostat će do sudnjeg dana“.

– Dok bude svijeta i vijeka ta granica će biti granica između dvije prijateljske, komšijske, susjedne države – naveo je Zvizdić.

Ponovio je da je BiH suverena, nezavisna, samostalna država, te „da želimo da gradimo dobrosusjedske odnose sa, prije svega, našim susjedima Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, ali na bazi međusobnog uvažavanja i reciprociteta“.

– Pozivam naše susjede da se drže osnovnih evropskih, demokratskih međunarodnih standarda i načela. Zbog toga sam više puta pozvao, kao izraz dobre volje i iskrenosti među nama i opet pozivam, da potpišemo ugovore o granici, da se ratificira ugovor o granici koji je potpisan između BiH i Hrvatske, da potpišemo ugovor o granici između BiH i Srbije, jer su to međunarodno priznate granice – naveo je Zvizdić.

Pozvao je „da ojačamo dobrosusjedske odnose država na teritoriji zapadnog Balkana“.

– Naša prošlost je teška i upravo zbog toga nosimo ogromnu odgovornost da polako zatvaramo vrata prošlosti, bazirano na relevantnim historijskim činjenicama, a da se svi potrudimo da otvaramo vrata budućnosti – poručio je Zvizdić.

Pročitajte...