Zvizdić i Tusk razgovarali o napretku BiH na evropskom putu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Predsjedavajući Zvizdić je predsjednika Tuska upoznao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, napretku Bosne i Hercegovine na evropskom putu i reformskim procesima, a posebno u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Rekao je da je iza Bosne i Hercegovine njena najuspješnija evropska godina, ali i da je još puno posla pred nama.

Istaknuo je da je u jedinstveni informacioni sistem za podršku evropskih integracija BiH do sada ubačeno oko 20.000 stranica odgovora na Upitnik.

Izrazio je snažno opredjeljenje Vijeća ministara BiH da održi pozitivni zamah, nastavi sa reformskim procesima i napretkom u evropskim integracijama.

Naglasio je bitnost valorizacije postignutih rezultata i kontinuirane podrške EU institucija i država članica u tom procesu, te izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina najkasnije u prvom kvartalu naredne godine dobiti status kandidata.

Informisao je predsjednika Tuska da Bosna i Hercegovina, kao zemlja istinski posvećena promociji mira, stabilnosti i prosperiteta u regiji, aktivno radi na jačanju regionalne saradnje u svim oblasti kao i ubrzanju procesa euroatlantskih integracija regije.

Rekao je da je Vijeće ministara BiH već održalo zajedničku sjednicu sa Vladom Republike Srbije, a uskoro će se održati i jedna sa Vladom Republike Hrvatske, te se radi se na pripremi sjednice sa Vladom Crne Gore što ubrzava rješavanja značajnih bilateralnih pitanja i doprinosi relaksaciji političkih odnosa u regiji.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šefica Misije BiH pri EU, ambasadorica Lidija Topić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pročitajte...