Zvizdić odgovorio na Špirićevo pitanje o provođenju mjera iz Reformske agende

SARAJEVEO, 24. oktobra (FENA) – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na zajedničkoj sjednici oba doma državnog parlamenta kazao da su, kada je riječ o provedbi Akcionog plana za realizaciju mjera iz Ekonomske reformske agende, Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada RS-a kumulativno realizirali dvije trećine mjera do oktobra 2017. godine.

Napomenu je, pritom, da je okvirna dinamika njene realizacije do oktobra 2018. godine.

Odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikole Špirića, Zvizdić je napomenuo da je konkretno za Vijeće ministara BiH, od 34 mjere realizirano je 19 mjera, a osam mjera se kontinuirano prati.

– Ono što je ostalo kao naša obaveza što se tiče nivoa BiH jeste vezano za akcize, za usvajanje zakona o Agenciji za osiguranje depozita, inovirane strategije reforme javne uprave koju ćemo završiti i usvojiti do kraja ove godine i zakona o državnim službenicima. To su naše obaveze – navo je predsjedavajući Zvizdić.

Ponovio je da su na kumulativnom nivou BiH realizirane dvije trećine mjera iz Ekonomske reformske agende, „a one su doprinijele ubrzanoj dinamici evropskih integracija, povećanju nivoa sigurnosti i stabilnosti u BiH, rastućih vitalnih ekonomskih parametara, uopće jačanju međunarodne i unutrašnje saradnje BiH, a to su bili ključni ciljevi Ekonomske reformske agende i drugih mjera“.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...