Zvizdić: Vlast pod kontrolom drži situaciju u vezi s migrantima

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je u intervjuu za portal Klix.ba da vlast pod kontrolom drži situaciju u vezi s migrantima te je poručio da BiH neće postati nikakav sabirni centar za migrante.

– Ono što je za nas važno jeste da će se Vijeće ministara i državne institucije i dalje ponašati u skladu s tri bazne smjernice koje smo definirali na početku, a to je prije svega humani odnos, ljudski pristup ljudima koji su u nevolji, zatim ponašanje u skladu s domaćim zakonima, a to je Zakon o strancima i Zakon o azilu, čime je potpuno jasno da nadležnosti u toj oblasti ima država i ona će i dalje imati glavnu i koordinirajuću ulogu. I konačno moramo poštovati i međunarodne standarde – kazao je Zvizdić.

U svemu tome, naglašava, važno je pitanje sigurnosti za sve građane i za BiH.

– Zbog toga smo značajno pojačali granice prema našim istočnim susjedima. U ovom trenutku je, takoreći, prekomandovano više od 125 policajaca s nivoa BiH, RS i Brčko Distrikta. Nastavit ćemo prebacivanje policijskih snaga na granicu u obimu u kojem to bude potrebno u narednom periodu i znatno ćemo tehnički opremiti Graničnu policiju kako bismo zapriječili sve nelegalne prolaze, a kako bi migranti isključivo morali ići na državne prijelaze – rekao je Zvizdić.

S druge strane, dodao je, sada imamo dovoljan broj objekata za smještaj migranata. Kod nekih izbjeglica je primjetno nasilničko ili agresivno ponašanje, riječ je o nekih 20-30 osoba na području USK, a to pitanje će, najavio je, biti riješeno u toku ove sedmice i ono naravno više neće praviti probleme takve vrste.

– Mi ćemo pratiti ukupnu situaciju i kretanje migranata prema Evropi dok ono bude sigurno i propusno, u tom smislu ćemo naravno i mi djelovati na našim istočnim granicama. Ako ikada EU ili bilo koja zemlja EU, pogotovo Hrvatska, tu rutu pretvore u takozvanu slijepu ulicu za migrante, naravno da ćemo imati adekvatan odgovor na način da BiH sigurno neće postati sabirni centar za ogroman broj migranata ako bi došlo do njihovog kretanja preko Grčke i Albanije dalje ka Balkanu – rekao je Zvizdić za Klix.ba.

Pročitajte...