Zvizdić: VMBiH finaliziralo i usvojilo odgovore na pitanja na Upitnik EK (VIDEO)

Bosanskohercegovačke institucije završile su odgovore na dodatnih 655 pitanja iz Upitnika Evropske komisije koji su utvrđeni i usuglašeni u tijelima Mehanizma koordinacije, a te odgovore Vijeće ministara na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici jednoglasno je usvojilo.

Dodatna pitanja zatražila je Evropska komisija kao pojašnjenje odgovora na 3.242 pitanja iz Upitnika, a tu su sadržani podaci o BiH na osnovu kojih bi evropske institucije trebale dati mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da će ti odgovori biti proslijeđeni u Brisel, čime je BiH ispunila sve uvjete koje su bili potrebni za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Ukupno je odgovoreno na 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica, na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa.

Zvizdić je izrazio nadu da će napori BiH u Briselu biti prepoznati, a samim tim i dodijeliti BiH kandidatski status, ocjenjujući da će se nakon toga “BiH nepovratno staviti na tračnice koje će je odvesti ka punopravnom članstvu u EU”.

– Da je bilo dovoljno političke volje ovaj posao se mogao završiti i ranije, ali ona je nedostajala i u prvoj i u drugoj fazi odgovaranja odnosno i tokom odgovaranja na prvih 3.242. pitanja kao i na dodatnih 655 pitanja – kazao je Zvizdić.

Evropska komisija je BiH dostavila 655 dodatnih pitanja što predstavlja 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine, a sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regiji.

Najviše dodatnih pitanja, njih 106, odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede ih poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. Transportna politika (38), te poglavlje 24. Pravda, sloboda i sigurnost (36). Uz ta pitanja Evropska komisija dostavila je dodatna pitanja i za ostalih 30 poglavlja pravne stečevine EU.