ZZO: Dovedeno u pitanje finansiranje svih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u TK

Na dnevnom redu jučerašnje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona,osim Budžeta TK za 2021. godinu, bio je i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK za narednu godinu, a njegovo neusvajanje može imati ozbiljne posljedice po građane i zaposlene u zdravstvu našeg kantona.

Novinarka: Devleta Brkić

Neusvajanjem Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, finansiranje svih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području našeg kantona od 01. januara dovedeno je u pitanje. Iz Zavoda ističu da ukoliko se do kraja godine ne usvoje Odluka o privremenom finansiranju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za period 01.01. do 31.03. ili Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za narednu godinu Zavod će biti primoran da obavijesti zdravstvene ustanove da više nisu u mogućnosti da pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

– To znači da ljekari neće moći propisivati lijekove sa liste lijekova, izdavati potvrde za ortopedska pomagala. Obustavljau se i prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja od nakanade plaće, od finansiranja liječenja van kantona, liječenja u inostranstvu, vantjelesne oplodnje, dakle svih onih prava koja su zagarantovana našim osiguranim licima, kazao nam je Riad Kurtalić, stručni saradnik za odnose sa javnošću ZZO TK.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja upozoravaju na ozbiljnost situacije, posebno sa epidemiološkog aspekta zbog pojave koronavirusa.

– Mi želimo pozvati sve poslanike u Skupštini TK da po hitnom karakteru usvoje ili Finansijski plan za 2021. godinu ili donesu odluku da mi možemo krenuti u dalju proceduru oko izrade, odnosno donošenja Odluke o privremenom finansiranju. Nedonošenjem bilo koja od ova dva dokumenta zdravstveni sistem od 1.januara može doživjeti svoj kolaps, odnsono da zdravstvena zaštita kompletno bude obustavljena, dodao je Kurtalić.

Podsjetimo, Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici održanoj 15.decembra.2020. godine donijela Zaključak kojim se prihvata Finansijski plan Zavoda za 2021. godinu i uputila Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje i davanje saglasnosti.

(RTVTK)

Pročitajte...