Inzko dobio podršku svih, izuzev Rusije; “betonirane” sankcije Miloradu Dodiku!

Izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka dobio je podršku svih članica Vijeća sigurnosti, izuzev Rusije, čiji je predstavnik Vladimir Safronkov njegov izvještaj o stanju u BiH ocijenio kao “srbofobičan”, “neobjektivan” i “pristrasan”. Bosanski Srbi, smatra Safronkov, su označeni kao krivci za sve probleme. S tim u vezi je ruski predstavnik predložio gašenje OHR-a te ukidanje “bilateralnih sankcija”, odnosno sankcija Miloradu Dodiku.

Visoki predstavnik je predstavio svoj 52. redovni izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, te je pozdravio odluku Vijeća sigurnosti da produži izvršni mandat vojnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Inzko je rekao da su neki pozitivni koraci primijećeni u posljednjih šest mjeseci od njegovog posljednjeg izvještaja. Radi se na ispunjavanju upitnika Evropske komisije. U septembru se Bosna i Hercegovina pridružila Sporazumu o Transportnoj zajednici sa EU, zajedno sa pet drugih zemalja regije, što će stvoriti bolje uvjete za infrastrukturne projekte.

Međutim, Inzko je dodao da se slaže s nedavnom ocjenom ministara vanjskih poslova EU da „retorika podjela, zasnovana na prošlosti, i preuranjene predizborne aktivnosti usporavaju tempo reformi i utječu na političku klimu.“

Visoki predstavnik je također istaknuo potrebu da se osigura neometano provođenje općih izbora 2018., kao i implementacija izbornih rezultata. Pozvao je stranke i nadležne institucije da rade na ostvarenju tog cilja.

Dodao je da svjedočimo “generalnijem dugoročnom trendu, a to je da oni na vlasti sve manje poštuju vladavinu prava.“ Istovremeno, građani se suočavaju sa „korupcijom u političkom sistemu, glomaznom javnom sektoru i pružanju osnovnih usluga građanima.“

Visoki predstavnik je posebno skrenuo pažnju na izjave i aktivnosti vlasti Republike Srpske koje se suprotstavljaju autoritetu državnih institucija, uključujući i pravosuđe.

-Republika Srpska nije država nego entitet u BiH koji nema pravo da odlučuje o pitanjima koja po Dejtonskom mirovnom sporazumu nisu u njenoj nadležnosti, poput pitanja o državnom pravosuđu i odluka visokih predstavnika, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko prilikom predstavljanja njegovog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a.

Inzko je zbog „slabljenja vladavine prava“ pozvao međunarodnu zajednicu da se robusnije angažuje u BiH i da podrži njegovu ulogu u BiH.

Taj stav naišao je na odobrenje svih izuzev predstavnika Rusije, Vladimira Safronkova koji  je komentirajući izvještaj šefa OHR-a, rekao da je „najpristrasniji još od 2009. godine“, ustvrdivši da Inzko „krivi isključivo Srbe za stanje u BiH“.

“Duboko sam zapanjen srbofobijom koju ste pokazali u izvještaju”, rekao je ruski predstavnik, pozvavši na zatvaranje OHR-a.

Vladimir Safronkov se uglavnom refereirao na “paraleni izvještaj” koji je Vijeći sugurnosti uputla Vlada Republike Srpske, koji inače ne čita niko izuzev ruskog predstavnika.

No, žustro je reagirala politička koordinatorica Misije SAD-a pri Ujedinjenim nacijama (UN) Amy Tachco koja je ne samo podržala dalju aktivnu ulogu visokog predstavnika nego je istakla da su sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, jasna opomena svima koji osporavaju ustavno uređenje BiH, te je izrazila podršku BiH koju čine dva entiteta i tri naroda.

Amy Tachco je tokom rasprave konstatirala da je Ured visokog predstavnika (OHR) imao ključnu ulogu u posljednje 22 godine kada je u pitanju put BiH ka miru i prosperitetu te promoviranje sigurnosti i stabilnosti regiona.

SAD, dodala je, iskazuje zahvalnost visokom predstavniku na dosadašnjem poslu i odličnom nepristrasnom izvještaju.

– Izazovi istaknuti u posljednjem izvještaju naglašavaju da ovo Vijeće mora ostati oprezno zbog onih koji nastoje oslabiti ustavni poredak jedinstvene države BiH. SAD ostaje posvećen očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH te promovirajući evropske i euroatlantske integracije – kazala je “predstavnica nove američke administracije”.

Predstavnica SAD-a je pozvala sve političke stranke u BiH da ostanu fokusirane na reforme, uključujući političke, socio-ekonomske i reformu izbornog zakonodavstva.

– Vlada mora poboljšati vladavinu prava, boriti se protiv korupcije i unaprijediti ukupnu političku klimu u zemlji za dobrobit svih građana BiH – kazala je Tachco.

Politički lideri, dodala je, moraju uraditi sve u njihovoj moći kako bi osigurali da se u okviru izbornog zakonodavstva implementiraju sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. SAD dijele zabrinutost visokog predstavnika u vezi sa aktivnostima onih koji nastoje narušiti državne institucije.

– Sankcije SAD-a predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku bi trebale poslužiti kao upozorenje onima koji nastoje ugroziti stabilnost BiH. Vijeće bi trebalo ostati ujedinjeno iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda – poručila je Tachco.

Predstavnik Japana Yasuhisa Kawamura je ocijenio da su aktivnosti predstavnika RS-a s ciljem slabljenja autoriteta visokog predstavnika neprihvatljive te da su protivne Dajtonskom sporazumu. On je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi uvjeravati lidere entiteta RS da je suzdržavanje od nacionalizma i separatizma ključno za očuvanje mira i prosperiteta.

Izvještaj Valentina Inzka pokriva period od 22. aprila do 21. oktobra 2017. godine, a u njemu se između ostalog navodi i da pojedini hrvatski političari zagovaraju reorganizaciju zemlje po etničkim linijama.

– U skladu sa ovlastima koje mi pripadaju prema Aneksu 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), koristim ovu priliku kako bih ponovio da entiteti nemaju pravo odcjepljenja od države BiH i da GFAP garantira suverenitet i teritorijalni integritet BiH i unutarnji ustavni položaj entiteta – navodi se.

Inzko će u New Yorku UN upoznati i sa činjenicom da je Hrvatsko narodno vijeće podržalo održavanje koncerta u Mostaru u čast šest pripadnika tzv. Herceg Bosne koji su prvostepenom odlukom suda u Hagu osuđeni na 111 godina zatvora.

U izvještaju, koji su svi izuzev Rusije ocijenili kao objektivan, Inzko se dataknuo i problema u odnosima unutar vladajuće koalicije u Federaciji BiH. u tom kontekstu citirao je neke sprorne izjave šefa HDZ-a Dragana Čovića u kojim nagovještava da će “područja koja su bila pod kontrolom HVO-a“ biti dio teritorija na kojoj će Hrvati živjeti.

Inzko je za Radončićev SBB naveo da je otvoreno stao na stranu opozicije u odbijanju izvještaja o radu Vijeća ministara BiH pri čemu je SDA pozvala da SBB u tom slučaju odstupi iz vlasti.

Inzko je upozorio i na zategnut odnos SDA i HDZ-a BiH zbog različitih pogleda na izmjene Izbornog zakona BiH, rješavanje pitanja izbora u Mostaru i način izbora članova Predsjedništva BiH.

(RTVTK/SLOBODNA BOSNA)

Pročitajte...