11.6 C
Tuzla,BA
Utorak, 21 Septembra, 2021
Naslovna Izdvojeno 14. mart – Međunarodni dan rijeka

14. mart – Međunarodni dan rijeka

Zvornik, Bosna i Hercegovina - 16. august 2018: Na području Loznice u Republici Srbiji prema operativnim podacima bh. policijskih agencija nalazi se između 2.000 do 3.000 neprijavljenih migranata koji čekaju pogodan trenutak za prelazak u Bosnu i Hercegovinu, najčešće preko rijeke Drine. ( Elman Omiç - Anadolu Agency )

Udruženje “Aarhus centar u BiH”, povodom Međunarodnog dana rijeka koji se obilježava sutra, ističe da je taj dan izuzetno važan za sve aktiviste Bosne i Hercegovine koji nastoje zaštiti bh. prirodna bogatstva rijeke, “naročito od korupcije, koja doprinosi nerazumnoj destrukciji rijeka izgradnjom malih hidroelektrana (MHE)”.

Ističu da BiH ima 244 rijeka a na njima je planirana izgradnja više od 400 MHE, tako da bi svaka bh. rijeka bila “smještena u cijevi” ako ta izgradnja bude dozvoljena.

Također, navode da je trenutno izgrađeno 114 MHE diljem BiH, a koje u svom punom kapacitetu rada samo do tri posto doprinose proizvodnji električne energije na godišnjem nivou (koju imamo i viška u BiH pa se izvozi u susjedne države).

– MHE ne doprinose kreiranju novih radnih mjesta, osim investitorima koji ubiru novac putem subvencija uzimajući novac od svih građana koji plaćaju račun za električnu energiju, jer se rad MHE kontoliše isključivo putem online sistema; dok naše rijeke presušuju, ostaju suha korita a građani koji ovise od rijeka radi pića, poljoprivrede i turizma su prinuđeni odsesliti se iz BiH, poput mještana iz općina Vitez, Kaćuna, Jablanice, Travnika, sela uz kanjon rijeke Ugar, Neretve, Drine, Fojnice, Željeznice, Lašve, Lepenice, Bosne – upozoravaju iz Udruženja “Aarhus centar u BiH”.