Kapacitirani da mogu osigurati kvalitetan napon svim korisnicima za područje ED Tuzla

Elektrodistribucija Tuzla ima sasvim dovoljno električne energije da uredno naponom opskrbi sve općine u Tuzlanskom kantonu, odnosno sve svoje korisnike, i industriju i domaćinstva. Što se tiče vanredne situacije tokom Novogodišnje noći kada je do nestanka električne energije došlo u trajanju od 15 sati u općinama Teočak i Sapna, u Elektrodistribuciji Tuzla navode da je, po svemu sudeći do kvara došlo iz razloga, za koji nije odgovorna Elektrodistrubucija. Već traže i alternativno rješenje. Što se tiče zahtjeva poslodavaca koji su im još prošle godine stigli iz nekih općina, u ovom javnom preduzeću tvrde da je vrlo važna saradnja sa lokalnim zajednicama, te da su i u tom smislu napravili ”korak dalje”.
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ili preciznije Elektrodistribucija Tuzla u stanju je osigurati dovoljno električne energije i za domaćinstva i za industriju, bez obzira u kojem dijelu Tuzlanskog kantona su korisnici locirani. Tvrdi ovo tehnički direktor Elektrodistribucije Tuzla, nakon zahtjeva koji su došli iz nekih općina ali i udruženja poslodavaca u Tuzlanskom kantonu. Već je poznato da su zbog fizičkog oštećenja na dalekovodu bez napajanja naponom ostali Teočak i Sapna u novogodišnjoj noći. Gračanica je još u martu prošle godine apelirala na Elektrodistribuciju Tuzla da im isporuči više električne energije.
Jahić navodi kako isto očekuju i za Industrijsku zonu 2 u Stjepan Polju, a što bi po njima značilo gradnju nove transformatorske stanice na novoj lokaciji, jer je postojeća pozicionirana na plavnom terenu. U Elektrodistribuciji Tuzla tvrde da su u općinama Gradačac, Srebrenik i Gračanica otišli korak dalje, jer je za širenje elektrodistribucijske mreže potrebno dobiti dozvole na vrijeme. U slučaju dvije općine koje nije bilo moguće pripojiti na drugi dalekovod, dok nije pronađen i otklonjen kvar, moguće je naći rješenje i u saradnji sa Elektroprivredom RS-a. Do vanrednih prekida u napajanju električnom energijom dolazilo je usljed elementarnih nepogoda ili drugih, vanjskih faktora za koje nije odgovorna Elektrodistribucija, kategoričan je Imamović.

Pročitajte...