Utrostručene isplate zbog sporosti u rješavanju sudskih postupaka u TK

Zbog kršenja prava na donošenje sudskih odluka u razumnom roku, na ime izvršavanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno apelacija, iz budžeta Tuzlanskog kantona u prošloj je godini isplaćeno više od 300 hiljada KM. Apelacije protiv presuda sudova sa područja Tuzlanskog kantona i Vrhovnog suda F BiH, najčešće su podnosile fizičke osobe i to zbog kršenja prava na donošenje odluka u razumnom roku. Ustavni sud BiH u postupku odlučivanja je naložio Vladi Tuzlanskog kantona da apelantu, u roku određenom u odluci, isplati određeni novčani iznos na ime materijalne štete zbog kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku.
Za apelacije ili pojednostavljeno odštete zbog sporosti u rješavanju sudskih predmeta, tokom 2015. godine izdvojeno je 8 i po hiljada KM, u 2016. godini više od 85 hiljada maraka. U 2017. godini se ta cifra utrostručila. Na ovaj je problem ranije upozoravano i iz Kantonalnog suda u Tuzli. Na kadrovske probleme i nepopunjenju sistematizaciju već se dugo upozorava iz ove pravosudne institucije. VSTV je 2010. godine je odredio da Kantonalni sud treba imati 23-oje stalnih i 9 dodatnih sudaca. Trenutno radi troje sudacam a u postpupku je angažman još dvoje sudaca, navodi predsjednica Kantonalnog suda u Tuzli, Indira Hadžimehmedović.
Pristigle apelacije najviše su se odnosile na sudove u Tuzli, Lukavcu i Živinicama, a najmanje u Gradačcu, Kalesiji i Banovićima. Najočitiji primjeri takvih ”u razumnom roku” nerješenih postupaka jesu oni koji se odnose rješavanje statusa određenih privrednih društava.

Pročitajte...